Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Március végéig több mint 3 ezer lakást árvereznek el a bankok

Március végéig több mint 3 ezer lakást árvereznek el a bankok

Még mindig csak részben használják ki a bankok a kényszerértékesítési kvótát, a lehetséges több mint 5 ezerből csak alig több mint 3 ezer lakást árvereztetnek el az első negyedévben – írja a Világgazdaság a PSZÁF adataira hivatkozva. Ettől az évtől már a 90 napon túl hátralékos lakáshitelek esetében a lakások 4 százalékát is elárverezhetik a bankok, a kvóta mennyisége ugyanis ennyire nőtt a tavalyi 3 százalékról.

A bankok azonban a jelek szerint az előző negyedévekhez hasonlóan az idei első három hónapban is csak részben használták ki a lehetőségeiket. A bő 5 ezer értékesíthető lakásnak csak a 71 százalékát árvereztetik el. A tavalyi utolsó negyedévben még kisebb mértékben használták ki a hitelintézetek a kvótát, akkor országos szinten 68 százalékos volt a kihasználtság. Egy évvel ezelőtt a bankok még sokkal nagyobb mértékben 80-85 százalékig kihasználták a kvótát.

A változás hátterében a PSZÁF szerint az áll, hogy a kényszerértékesítések eddigi tapasztalatai szerint az árveréseken elérhető ár túlságosan, így az ügyletek a bankok számára csak komoly veszteséggel zárhatók, sőt sok az eredménytelen kényszerértékesítés is. Emellett – szögezi le a PSZÁF – a folyamat hosszú és költséges, és pozitív eredmény esetén sem jelent érdemi előnyt egyéb behajtási stratégiákkal, például az ügyféllel történő megállapodással szemben. Az ügyféllel közös értékesítés – bár szintén hosszú folyamat – mindkét fél számára kedvezőbb kimenetet ígér, mint a kényszerértékesítés, és ezt a törekvést erősítheti a lakóingatlanok piacának 2012. első félévében tapasztalt enyhe, és az ismert adatok szerint lassuló megélénkülése. Ugyanebbe az irányba hathat, hogy a Nemzeti Eszközkezelő is elkezdte nagyobb mértékben megvásárolni az ingatlanokat, ettől a hitelintézetek a kényszerértékesítésnél kedvezőbb megtérülést várnak.

A kényszerértékesítési tilalom 2011. harmadik negyedévében történt feloldása óta a bankok összesen 17160 lakást árvereztettek el, minden negyedévben egyébként 100-110 ezer körüli ingatlan kerül be abba a körbe, amire – ha nem lenne kvóta – el lehetne rendelni a kényszerértékesítést. Az idei első negyedévben is több mint 110 ezer fedezetül felajánlott ingatlan esetében haladta meg a jelzáloghitel késedelme a 90 napot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.