Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 01. 10:21, kedd | Belföld
Forrás: (MÁV-Start Zrt.)

Már több mint két és fél milliószor választották az utasok az internetes jegyvásárlást

Már több mint két és fél milliószor választották az utasok az internetes jegyvásárlást

A MÁV-START internetes jegyértékesítési rendszerén mára, több mint két és fél milliószor történt vasúti menetjegy vagy valamilyen pótjegy, helyjegy vásárlása, ami közel négymillió utazást jelent.

Jelenleg csaknem százezren használják rendszeresen a vasúttársaság honlapján keresztül elérhető felületet, országosan 63 vasútállomáson, 113 olyan automata áll az utasok rendelkezésére, ahol át lehet venni az internetes jegyeket. A legújabb automatákat a múlt héten helyezte üzembe a MÁV-START a kelenföldi pályaudvaron, ahol hat darab menetjegyvásárlásra és interneten kifizetett menetjegyek átvételére is alkalmas gép állt forgalomba.

Az internetes jegykiadó automatákat Budapesten használják a legtöbben, országos szinten a tranzakciók több mint felében a fővárosban történik a jegyek kinyomtatása. A Keleti pályaudvar automatái a legkihasználtabbak, vidéken ez Debrecenről, Győrről és Miskolcról mondható el. A belföldi viszonylatok közül a Budapest és az InterCity-vonatokkal elérhető nagyvárosokba utazók vásárolják a legtöbb menetjegyet az interneten, nemzetközi szinten Bécs, München, Prága és Zürich célállomásai a legkedveltebb úticélok. Belföldi utazásnál átlagosan háromezer forintot szoktak egy alkalommal fizetni az utasok, de előfordul – ha többen utaznak együtt, vagy bérletet váltanak – hogy tizenötezer forint feletti a vásárlás értéke.

Jelentős lépésnek számított a rendszer fejlesztésében az otthoni jegynyomtatás, valamint az InterCity- és gyorsvonatok esetében a mobiltelefonon vagy laptopon bemutatható QR-kódok bevezetése. Ez még gyorsabbá és kényelmesebbé tette a szolgáltatás használatát, valamint az eddigiekhez képest későbbi időpontban is ráérnek az utasok a pályaudvarokra kimenni a vonatok indulásához. Tovább ösztönözte ennek a lehetőségnek a használatát, hogy 2013 júliusától a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése értelmében minden az interneten megvásárolt és otthon kinyomtatott, vagy elektronikusan bemutatott QR-kódos menetjegyet három százalékkal olcsóbban vehetnek meg az utasok. Az intézkedés jelentősen növelte ennek a funkciónak a kiválasztását, valamint az aktív felhasználók száma is emelkedett. Az összes vásárlási adatot tekintve, az otthon nyomtatott jegyek aránya harminc százalék.

Háttér-információk az internetes jegyértékesítésről, a rendszer fejlődéséről

A MÁV-START 2008 óta biztosítja az internetes jegyvásárlás lehetőségét, aminek segítségével jelentősen csökkenthető a legforgalmasabb időszakokban a várakozási idő a pénztáraknál, valamint akár otthon is kinyomtathatóak a menetjegyek. Kezdetben még csak a belföldi menetjegyeket és bérleteket, valamint InterCity-pótjegyeket és helyjegyeket lehetett kifizetni bankkártya segítségével, 2010-től nemzetközi vasúti menetjegyek is választhatóak. A 2011-es év fejlesztése volt az interneten, a vásárláskor történő számlaigénylés, online jegyvisszaváltás és az otthoni jegynyomtatás biztosítása. 2012 májusától a teljes árú belföldi menetjegyek és az InterCity pótjegyek és helyjegyek, mobiltelefonok egyenlegének terhére is megválthatóak lettek. Ugyanennek az évnek a végétől az InterCity- és gyorsvonatok esetében nyílt lehetőség a jegyek QR-kódjának a fedélzeten történő bemutatására, melyek így semmilyen nyomtatást nem igényelnek. A tavalyi évben bővült a jegyátvételi pontok száma, a MÁV-START által Budapest elővárosába telepített 47 jegykiadó automata alkalmas az interneten megvett jegyek kinyomtatására is. A vasúttársaság online jegyértékesítési rendszere a www.mav-start.hu oldalon keresztül érhető el, egy egyszeri regisztráció szükséges az igénybevételéhez. Automatából történő jegyátvételnél a vásárláskor kapott tíz számjegyű kódot szükséges az automata érintőképernyőjén keresztül beírni a meghatározott felületen, ennek következtében nyomtatja ki a gép a jegyeket, és a rendszeren keresztül igényelt számlát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során