Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 13. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Már 70 német újság használ fizetős modellt online kiadásában

Már 70 német újság használ fizetős modellt online kiadásában

Németországban hetvenre emelkedett az online kiadásban fizetős rendszert alkalmazó lapok száma.

A hetvenedik a dortmundi Ruhr Nachrichten, amelynek kiadója csütörtökön jelentette be, hogy fizetőssé teszik a naponta nagyjából 100 ezer példányban eladott újság hírportálját és annak mellékleteit. Ingyenes marad havonta az első 15 megtekintett cikk vagy egyéb tartalom, a teljes kiadáshoz pedig havi 9,90 euróért férhetnek hozzá a látogatók, kivéve a nyomtatott kiadás előfizetőit, akik továbbra is mindent elérnek a portálon.
A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild online kiadásában éppen fél éve vezettek be a fizetős rendszert. A bild.de című portálon a legtöbb hír ingyenes maradt, de vannak úgynevezett prémium tartalmak, amelyekhez csak az előfizetők férhetnek hozzá. A Bildplus nevű szolgáltatás a lap szerint nagy siker, csütörtökön közölt adatai szerint hat hónap alatt összesen 152 493 fizető olvasót szereztek.
A német lapkiadók szövetségének (BDZV) összeállítása szerint a 70 fizetős német portál többsége a Bildnél bevezetett - úgynevezett Freemium - modellt alkalmazza. A második fő megoldás a Ruhr Nachrichtennél is alkalmazott - úgynevezett Metered - modell, amelynél az első néhány oldal olvasása ingyenes, a teljes kiadásért pedig havi átalánydíjat kell fizetni.
A harmadik megoldás az, hogy valamennyi tartalomhoz, az összes íráshoz, videóhoz, fotósorozathoz kizárólag az előfizetők férnek hozzá. Ezt a modellt egyelőre csupán három kisebb portál használja.
Megjelent egy negyedik módszer is, amely az önkéntességen alapul: a Die tageszeitung című alternatív baloldali lap online kiadásában - a taz.de portálon - minden egyes cikk megnyitásánál felkínálják az olvasónak, hogy hozzájárulhat a szövetkezeti formában működő lap fenntartásának költségeihez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése