Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Október 30. 10:09, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban

Fosztóka címmel szervezett családi programot a hétvégén az Erzsébeti úton, a Papi-féle szélmalomnál a Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

Ennek keretében nyílt meg a molnárház kamrájában az Életörlők című malomtörténeti tárlat, amelyet Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója mutatott be.
A látogatók a különféle malom-típusokat bemutató maketteken keresztül ismerhetik meg a vidékünkön „élet”-nek is nevezett gabona őrlésének múltját, a szárazmalom, a hajómalom és a szélmalom szerkezeti és technológiai sajátosságait, valamint kulturális jelentőségüket.

A határon átnyúló pályázati projekt keretében létrejött kiállítás teszi egésszé azt a képet, melyet a Tornyai János Múzeum erzsébeti népi kiállítóhelyén ismerhetnek meg a látogatók a szélmalmokról és más, hazánkban használatos malom-típusokról. Az 1856-ban Csánki Bálint molnár által épített malomban a 20. században a kenyérgabonák mellett takarmánynak szánt kukoricát is daráltak, így a tanyaudvar kiváló helyszínt jelentett a kukoricafosztás évszázados hagyományának, közösségi élményének felelevenítésére is.

A programot közel háromszázan keresték fel, finom volt a puliszkás és kukoricagombócos ételkóstoló, a hangulatos népi muzsikáról Szakáll László, Tószegi Ferenc és barátaik gondoskodtak.

Felléptek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ gyermek néptánccsoportjai Tápainé Mariann irányításával, az a kukorica fosztásának és darálásának technikáját Papp József daráló gyűjtőtől ismerhették meg a látogatók, s a gyerekek csuhéból készíthettek virágokat a BFMK munkatársai, Somogyi Rózsa és Selmeczi-Tóth Andrea vezetésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.