Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. December 18. 19:51, vasárnap | Helyi
Forrás: Fotó és szöveg: Dósa Eszter őrmester

Magyar - Román együttműködés

Magyar - Román együttműködés

A Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadását tartották Aradon és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A Magyar - Román Közös Békefenntartó Zászlóalj képviselői 2016. december 12. és 13. között Aradon, egy munkaértekezleten folytatták - az elmúlt időszak tapasztalatainak beépítésével - a zászlóalj Hatályos Műveleti Utasításának átdolgozását.

A konferencia befejezése után megtartották a parancsnokváltási ünnepséget, amelyen a parancsnoki beosztást Schleisz Ferenc őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj megbízott parancsnoka átvette Claudiu Topor alezredestől, a 191. “Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj parancsnokától. Az ünnepségen részt vettek Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, és Iulian Berdilă ezredes, a 81. “General Grigore Bălan” Gépesített Dandár parancsnoka mellett Arad város egyenruhás szervezeteinek vezetői, illetve a városi és megyei önkormányzat vezetői. A két dandárparancsnok egyöntetűen hangsúlyozta, hogy a zászlóalj fennállása alatt megtartott tizenhárom gyakorlat alatt a zászlóalj katonái többször bizonyították: képesek közösen feladatokat tervezni és kivitelezni, amely igazán egy közös missziós feladatban teljesedhetne ki.

A december 15.-én Hódmezővásárhelyen megtartott ünnepélyes parancsnoki beosztás átadás-átvételén a nemzeti himnuszok elhangzása után ismertették a megállapodás alapjait: a közös parancsnokságból álló zászlóalj azonos erősségű haderőkkel és alegységekkel működik közre békefenntartó-, humanitárius feladat vagy közös gyakorlat esetén.

Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese és Iulian Berdilă ezredes beszédükben emlékeztek meg a közel húsz éves magyar - román katonai együttműködésről és elmondták, hogy a világ számos pontján végrehajtott külföldi missziókból szerzett tapasztalatokat felhasználva egyre erősebb és felkészültebb katonákból áll a Magyar - Román Közös Békefenntartó Zászlóalj. Lippai ezredes beszédében hangsúlyozta: “A parancsnoki beosztás átadás-átvétele nem egy időszak lezárását jelenti, sokkal inkább egy mérföldkő a közös zászlóalj életében, amely a közös együttműködést szimbolizálja.”

A két hadsereg együttműködése több mint tizennyolc évre nyúlik vissza: Magyarország és Románia 1998. március 20.-án Budapesten állapodott meg egy közös békefenntartó zászlóalj létrehozásáról, amelyet a nemzetközi békefenntartó és humanitárius tevékenység támogatása vezérelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt