Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Június 03. 13:00, kedd | Belföld
Forrás: Forrás: MÁV Zrt. – Kommunikációs Igazgatóság

Magyar Népdal Napja

Magyar Népdal Napja

A Magyar Dal Napja 2008 óta tartó programsorozatában eddig is helyet kaptak az autentikus népzenét játszó, vagy a muzsikájukba a népzene motívumait előszeretettel beépítő előadók, együttesek.

Idén sem lesz ez másként, csakhogy a műfaj ezúttal önálló helyszínt kap. Szeptember 14-én, Martonvásár megújult főterén, az Emlékezés terén első alkalommal a Magyar Dal Napja keretein belül megrendezik a Magyar Népdal Napját.

Magyar Népdal Napja

Szeptember 14. Martonvásár, Emlékezés tere 2.

Csík zenekar – „Fölszállott a páva" Gála – Kacsó Hanga Borbála

Buda Folk Band – Pál István „Szalonna" és bandája
Punnany Massif – Romengo és Dresch Mihály

Az ötlet a Csík Zenekar brácsásának, a Martonvásáron élő Kunos Tamásnak a fejéből pattant ki. Mindenképpen szeretett volna egy olyan, évről évre ismétlődő, egyedi hangulatú rendezvényt szervezni, amely a várost felteszi a magyarországi fesztiválok térképére. Elképzelése találkozott a Magyar Dal Napja ötletgazdájának, Presser Gábornak a terveivel, hogy leljenek otthonra az autentikus műfajok is.

A város, azon belül a Dr. Szabó Tibor polgármester vezette képviselő-testület tárt karokkal fogadta a kezdeményezést, különösen, mert Martonvásáron és környékén a népi hagyományok ápolása, az itt élőknek a népzenére, néptáncra és népi énekre való fogékonysága is közismert. A szervezők azt szeretnék, ha fiatalok és idősek egyaránt megéreznék a népdal erejét, szólni szeretnének az autentikus népdal, valamint a különféle átdolgozások kedvelőihez is.

Az MTVA népszerű, „Fölszállott a páva" tehetségkutató műsorsorozatának ötletgazdája, dr. Balogh Júlia azonnal a rendezvény mellé állt. Kacsó Hangát pedig felkérték, hogy képviselje fiatalságával, tehetségével a rendezvényt. Ugyanakkor fellép például a Punnany Massif, ami ebben a környezetben kissé merész vállalkozásnak tűnik, viszont ezúttal gyökereiket keresve ők is népdal feldolgozással jelennek majd meg. A koncertek két színpadon zajlanak, amelyek közül az egyik a rendezvényközpont új színpada, a másik pedig Magyarország egyik legszebb angolparkjának szigetén található. A Magyar Népdal Napja egyik helyszínének, a rendezvényközpontnak az átadó ünnepségére ugyanazon a hétvégén kerül sor, szeptember 12-én. Ez alkalomból Horgas Eszter Carmen produkciója kerül színpadra, ajándékként Martonvásár lakói és minden odalátogató számára.

A Magyar Népdal Napjára a MÁV-START szeptemberben két pár FLIRT motorvonatot biztosít menetrend szerinti járataiból Martonvásár – Budapest-Déli pályaudvar, illetve Martonvásár – Székesfehérvár viszonylaton, melyek utasterében alkalmi népzenei koncertek teszik még élvezetesebbé az utazást, népszerűsítve a vasúti közlekedést – s nem utolsó sorban csökkentve ezzel a helyszín közelében a parkolás nehézségeit is.

(Fotó: Vörös Attila)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.