Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2014. Április 15. 16:42, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Lövészhallgatók Hódmezővásárhelyen

Lövészhallgatók Hódmezővásárhelyen

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Összhaderőnemi Tanszékének végzős lövész honvéd tisztjelöltjei április elején három napot töltöttek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A békefenntartó feladatok gyakorlása két részre lett osztva: EÁP (Ellenőrző Áteresztő Pont) üzemeltetésére és a konvoj műveletekre. Az utóbbinál az oktatók Afganisztánt, a jelenleg legveszélyesebb műveleti területet alapul véve a Tartományi Újjáépítési Csoportban és a különböző mentor csoportokban alkalmazott drilleket (begyakorolt harchelyzetek) és a különböző eljárás módokat ismertették és gyakoroltatták. A hallgatók kiképzését a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj második századának egy teljes szakasza segítette, egy raj pedig az ellenséges erők szerepét töltötte be.

A tíz honvéd tisztjelöltet két csoportra osztották így a konvojt alkotó öt járműben mindenki gépjárműparancsnok lehetett és néhány mozzanat után az oszlop parancsnokát folyamatosan cserélték. A feladatok során a hallgatók begyakorolták, hogy harctéri körülmények között hogyan kell a beosztott katonákat irányítani. A harmadik nap végére a tisztjelöltek már a legbonyolultabb tevékenységre, a kombinált lesállásra reagáltak, amikor improvizált robbanóeszközzel történt támadás után az ellenség kézi fegyvereket is használt.

A másik helyszínen az ellenőrző pontokon - ami lehet egy tábor bejárata, vagy akár a helyi erőkkel járművekből vagy szükség eszközökből felállított mobil EÁP - a műveleti területekre jellemző helyzetekben a járművek, illetve a gyalogosok minél hatékonyabb, egyszerűbb és gyorsabb átvizsgálását gyakorolták a hallgatók. A feladatok közben természetesen itt is gyakran érte „támadás” a szolgálatban lévőket, amelyre szintén azonnal reagálni kellett.

A kijelölt szakasz parancsnoka és altisztjei - akik már több misszióban is részt vettek - segítették az oktatók és a hallgatók munkáját és azonnal javították a felmerült hibákat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 10:44, szerda | Helyi

Vasúti kedvezményt ér a kitűnő bizonyítvány

A MÁV-START és a GYSEV is csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz akciójához, melyben a kitűnő bizonyítványú diákok cirkuszi belépőt kapnak.

2022. Június 29. 10:39, szerda | Helyi

Vonattal vagy Volánbusz-járattal a Balaton Soundra és a Balaton körül

Hétfőtől négy napig váltható kedvezményes TravelPass hetijegy

2022. Június 29. 10:27, szerda | Helyi

Díjmentes hazautazást biztosít a MÁV-START és a GYSEV a 15. Győrkőcfesztiválra utazó gyermekeknek

A MÁV-START és a GYSEV díjmentes hazautazást biztosít Győrből a 2022. július 1-3-ig tartó 15. Győrkőcfesztiválon részt vevő gyerekeknek.