Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Július 22. 14:16, szerda | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Lövészet Dócon

Lövészet Dócon

Szakasz szintű éleslövészeten vettek részt júliusban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoportjának katonái.

Az őszi NATO CREVAL­* ellenőrzésre készülő Zászlóalj Harccsoportba (ZHCS) beosztott lövész szakaszok összekovácsolása befejeződött és a felkészülési időszaknak ez a része az éleslövészetekkel zárult.

A BTR-80 és a BTR-80/A harcjárművekkel és a rendszeresített kézifegyverekkel végrehajtott lövészet célja az volt, hogy egy értékelő foglalkozás keretében felmérjék a szakasz harcászati képességét (eljárások, terepen történő mozgás).


A zászlóaljba beosztott három lövészszázad naponta váltotta egymást a dóci lőtéren, ahol a szakaszok két lövészeti feladatban (támadás, védelem vagy halogatás) vettek részt. A századparancsnok döntötte el, hogy a háromból melyik feladatot és milyen sorrendben kellett a kijelölt szakasznak teljesítenie.


„A zászlóaljtól kapott harcászati tájékoztató alapján készítettük el a harcparancsokat és ennek megfelelően hajtották végre az alegységek az éleslövészeteket”- mondta Kiss Róbert százados, a 62. lövészzászlóalj 3. századának parancsnoka.

A lőgyakorlat vezetőjeként Kiss százados hozzátette: „A lövészeti eredmények az esetek nagy többségében kiválóak voltak és a harcászati mozzanatok is jól sikerültek, de a parancsnokok tűzvezetésén még kell egy kicsit javítani.”

A század összekovácsolások augusztusban kezdődnek és a „BRAVE WARRIOR 2015” elnevezésű gyakorlaton tartják majd meg a századok éleslövészeteit.

*CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben