Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Január 19. 09:18, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

llúzió és tükröződés - Bánffy Miklós életét és munkásságát bemutatató kiállítás Hódmezővásárhelyen

llúzió és tükröződés - Bánffy Miklós életét és munkásságát bemutatató kiállítás Hódmezővásárhelyen

A 20. századi magyar irodalom-, politika-, és színháztörténet kimagasló alakjának, gróf Bánffy Miklós (1873-1950) művészi pályaképét bemutató kiállítás nyílik a Magyar Kultúra Napján, január 22-én Hódmezővásárhelyen.

A nagyszabású tárlatot Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója nyitja meg csütörtökön délután 5 órakor a Tornyai János Múzeumban, a rendezvényen köszöntőt mond Dr. Kószó Péter alpolgármester.

Bánffy Miklós életútja, politikai, irodalmi és színházművészeti munkássága még mai is "fehér foltnak" számít. A bonchidai grófot szépirodalmi alkotóként ‑ műveit Kisbán Miklós néven (is) jegyezte ‑ grafikusként, díszlet- és kosztümtervezőként is elismerték kortársai. Számos színmű szerzője, színpadi rendező, 1912-től 1918-ig a Nemzeti Színház és az Operaház intendánsa. A magyar politikai élet jelese, ciklusokon át országgyűlési képviselő, négy évig Kolozs megye főispánja, 1921-22-ben külügyminiszter. 1926-ban visszaköltözött Erdélybe, ahol az irodalmi és a közélet egyik legjelentősebb szervezője lett. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közreműködésével megvalósuló kiállítás (kurátora Szebeni Zsuzsanna) gerincét a Magyar Nemzeti Múzeumból, valamint a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött műalkotások adják.

Az Illúzió és tükröződés - Bánffy Miklós művészi pályaképe című kiállítás megnyitója január 22-én, csütörtökön 17 órakor lesz a Tornyai János Múzeumban. A vernisszázson köszöntőt mond Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, a tárlatot Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója nyitja meg. Csellón játszik Suhanyeczné Puskás Barbara. A kiállításmegnyitót követően, 18 órától Bánffy, a polihisztor címmel szakértők mutatják be az író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter munkásságát a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A beszélgetés meghívott vendégei Szebeni Zsuzsanna kurátor és dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója, valamint Csorba Mária szerkesztő, rendező. Az esten részletek kerülnek bemutatásra a Vásárhelyi Televízió Törtfényben- Gróf Bánffy Miklós emlékév Erdélyben című sorozatából.

A két helyszínen, a Tornyai-múzeum földszintjén, valamint a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ emeletén látható kiállítást március 15-ig tekintethetik meg az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a