Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. Január 20. 18:24, szombat | Helyi
Forrás: Elek András

Levéltári vándorkiállítás az Ótemplomban

Levéltári vándorkiállítás az Ótemplomban

Az Ótemplomba érkezik a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása.

A magyarországi protestantizmus emlékeivel ismerteti meg a látogatókat a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása, melyet Szenti Csilla, a hódmezővásárhelyi levéltár vezetője nyit meg január 21-én, vasárnap délelőtt fél 11-kor a Református Ótemplomban.

A Vissza a forrásokhoz című tárlat anyagát 21 levéltári intézmény iratanyagából, mintegy száz levéltáros gyűjtése nyomán állították össze. A kiállított húsz tabló a reformáció elterjedésével, az állam és az egyház viszonyával, a templomépítéssel, az iskolával és az oktatással,a bibliafordításokkal, a társadalmi szerepvállalással és a reformáció művészetekre gyakorolt hatásaival foglalkozik. A vándorkiállítás a protestantizmus 500 éves múltja előtt tiszteleg: nemcsak a reformáció kezdeteit és hatásait mutatja be, hanem az egyháztörténeti korszakokat, és azok jellemzőit is megismerhetik ‑ egészen február 4-éig ‑ Vásárhely legrégebbi templomába betérők.

A kiállítást a vasárnap délelőtti istentiszteletet követően, fél 11 órakor adják át az érdeklődőknek. A megjelenteket Bán Csaba, a Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora köszönti, megnyitóbeszédet Szenti Csilla, a MNL Csongrád Megyei Levéltára Hódmezővásárhelyi Fióklevéltár vezetője tart.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.