Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Szeptember 19. 15:11, szerda | Helyi
Forrás: Elek András Hódmezővásárhely Ótemplom Alapítvány

Lemezfelvétel az Ótemplomban

Lemezfelvétel az Ótemplomban

A helyőrségi zenekar CD-jét rögzítik a héten a főtéri templomban

Az elmúlt napokban teljesen átalakult a háromszáz éves Református Ótemplom belsője Hódmezővásárhelyen: mikrofonok és kábelek lógnak a mennyezetről, valamint egy közel félszáz tagú fúvós együttes és gyermekkórus muzsikája zengi be az impozáns teret. A változás apropóját az adja, hogy a Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség immár második hanglemeze kiadására készül, és ennek felvételei zajlanak a héten a főtéri istenházában. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarának első CD-je ez év karácsonyára jelenik meg.

Szeptember 20-án, csütörtökön 10 órakor Bán Csaba református lelkész ismerteti a lemezfelvételt és –kiadást a sajtó képviselőinek a Református Ótemplomban (Hódmezővásárhely, Kossuth tér). A sajtóeseményen vágóképek és felvételek készíthetőek a zenekari- és kóruspróba, valamint a hangrögzítés látványos pillanatairól.

Az ótemplomi gyülekezet több mint 120 éves orgonájának csodás hangzását Karasszon Dezső orgonaművész előadásában – fia Dániel gordonka muzsikájával egyetemben ‑ hallgathatják hanglemezen az érdeklődők; a CD-ét két évvel ezelőtt adta ki a református egyházközség. Az idei évben a dél-alföldi város méltán legnépszerűbb és többek között Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal is elismert zenei formációjának, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara lemezkiadása valósul meg. A Kovács István őrnagy vezetésével működő együttes 18 évvel ezelőtt alakult meg, azóta - a szolgálati feladatok ellátása mellett – jelentős kultúrmissziót végez: hagyományosnak mondható térzenéivel, ünnepi hangversenyeivel, változatos repertoárjával színesíti és gazdagítja nemcsak Hódmezővásárhely, hanem hazánk kulturális és művészeti életét. A készülő lemezen a helyőrségi zenekarral együtt szerepel a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa, sőt egy operaénekes is.

A mellékelt fotó a Helyőrségi Zenekar 2017 adventi hangversenyén készült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni