Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 03. 09:58, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Leletmentésre ma is van lehetőség

Leletmentésre ma is van lehetőség

A város múltjának fontos darabjaival gyarapodott a múzeum

Kiss Lajos nyomdokain haladva címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeum helytörténeti és néprajzi gyűjteménye 2019. évi gyarapodásának legérdekesebb tárgyait bemutató kiállítása. Tavaly több ezer tárgy, fotó és dokumentum önzetlen felajánlás és vásárlás eredményeként kerülhetett a közgyűjtemény birtokába.
A pénteki megnyitón Márki-Zay Péter polgármester köszöntőjében kiemelte annak fontosságát, hogy megismerjük eleink életét, szüleink, nagyszüleink korát, s arra biztatott, hogy tárjuk fel, dokumentáljuk és ismerjük meg Hódmezővásárhely múltját, s mindezt adjuk át az utókornak.

– A Tornyai János Múzeum közel százhúsz éves fennállása óta annak megvalósításán dolgozik, hogy Vásárhely múltjának tárgyi emlékeit, dokumentumait, régészeti és művészeti örökségét megfelelő állapotban őrizze meg, s adja át a következő generációknak – jelentette ki a tárlatot megnyitva Miklós Péter múzeumigazgató. Mint elmondta, a névadó, Tornyai János egyik első képviselője volt a vásárhelyi tárgyi kultúra gyűjtőinek és megőrzőinek, míg az intézmény első vezetője, Kiss Lajos gazdag, elsősorban néprajzi anyagot gyűjtött össze. Az igazgató hangsúlyozta: a kiállítás igazolja, hogy ma is van lehetőség leletmentő tevékenység folytatására, s ennek köszönhetően tavaly számos helytörténeti értékű fényképet, vagy néprajzi jelentőséggel bíró tárgyat vehetett leltárába a múzeum, s köszönetet mondott azoknak, akik önzetlenül adományozták, vagy ajánlották fel megvásárlásra tárgyaikat a közgyűjtemény gyarapodására.

A vernisszázson Terendi Viktória néprajzkutató, a kiállítás egyik kurátora hangsúlyozta: a szakemberek felelős mérlegelés után döntenek arról, melyik tárgy kerüljön a gyűjteménybe, s ezt nem feltétlenül a tárgy kora határozza meg, hiszen az elmúlt évtizedek kultúráját reprezentáló darabokat is gyűjt a múzeum, így most kiállításra kerülhettek az 1960-70-es évekből származó tárgyak is.

A kiállításon bemutatott iratokat, meghívókat, fényképeket Bernátsky Ferenc helytörténész, egy három és félezer tételt számláló tárgy-együttesből úgy válogatta össze, hogy a város 20. század eleji világát mutassák be. Ezek közt olyan érdekességek láthatók, mint a ritkaságnak számító színezett felvételek, amelyek képesek közelebb hozni a múltat a jelenhez. A néprajzi tárgyak pedig az elmúlt kétszáz év különböző korszakait jelenítik meg, s olyan kuriózumok vannak köztük, mint a jégszekrény, a csodásérme vagy a színházi táska.


A kiállítás – a Kiss Lajos tevékenységét bemutató Múzeumőr kiállítás kísérlőtárlataként –április 26-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeum földszinti csarnokában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.