Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 11. 07:01, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI / Parameter.sk

Leégett a krasznahorkai vár

Leégett a krasznahorkai vár

Kigyulladt a krasznahorkai vár szombat délután – adta hírül a SITA szlovák hírügynökség. A településen rendkívüli állapotot hirdettek.

A Parameter.sk helyszíni tudósítása szerint a vár most már csak füstöl, de korábban hatalmas lángokkal égett. A tetőzet teljesen beomlott, tehát tulajdonképpen minden az enyészeté lett. Nemcsak a vár pusztult el, hanem az udvarában lévő kápolna is. A megrázó eseményt ezrek bámulják, Rozsnyótól kocsisor áll a főúton. A feltételezés szerint a várdomb aljában gyújthatta föl valaki a száraz füvet. A lángok valamilyen módon a várfalakhoz érve felcsaptak a várfoki tetőre és onnan kapott lángra az egész tetőszerkezet.

Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy tudomásuk szerint nem csak a tető, de már a vár és a környező erdő is ég. Egyelőre nincsenek információk sérültekről. Hozzátette, hogy a rozsnyói és a dobsinai tűzoltóknak a szepsi (Moldava nad Bodvou) és saci (Saca) tűzoltóállomások is segítséget küldtek. Egy várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint „fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá” – nyilatkozta az MTI-nek.

Leírhatatlan a szomorúság

Bár rengeteg tűzoltó tartózkodik a helyszínen, a vár nehezen megközelíthető, ami nagyban akadályozza az oltást. A tűz okáról egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg.

Vasik János, a szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria Rádió munkatársa az MTI-nek elmondta, 10-12 egység tűzoltói vannak kinn, a környékbeli önkénteseken kívül Kassa környékéről is érkeztek segíteni oltani. „Az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg” – tette hozzá Vasik. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felbecsülni. Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban.

A 13. századi krasznahorkai vár a közel 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, felújított állapotban múzeumként üzemelt.

Parameter.sk / MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.