Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lámpaoltás vagy depresszió?

Lámpaoltás vagy depresszió?

Tartózkodjon az éjszakai alvás során az erős fényforrásoktól, mint például a tévéképernyő, a számítógép vagy az olvasólámpa, ezek ugyanis depresszióhoz vezethetnek. Ez derül ki az Ohio State University Medical Center új, állatokon végzett kutatásából - írja a CNN.

A hörcsögökön végzett kísérletek kimutatták, hogy a tompított fényben való éjjeli alvás alig néhány hét elteltével depressziót okoz. A kísérlet során csökkent az állatok testi aktivitása, illetve érdeklődésük a táplálék iránt, szemben azokkal a rágcsálókkal, akik normális fényviszonyok mellett alhattak. Mindemellett a hippocampus nevű agyállományban is hasonló változások következtek be, mint a depressziós embereknél.

A tanulmány szerint ha túl kevés időt töltünk sötétben, a szervezet csökkenti a melatonin hormon termelését, amely - egyebek között - a daganatnövekedés és a rák leküzdéséért felel. Továbbá a mesterséges világítások megszakítják a napi alvás-ébrenlét ritmusát, és megváltoztatják a test normális ingerekre adott hormonális válaszát. Ez pedig olyan más egészségügyi problémák okozója is lehet, mint például a túlsúly vagy a cukorbetegség.

Habár az éjszakai mesterséges fényt nem lehet kizárólagosan felelőssé tenni a hangulatzavarokért, megfigyelhető, hogy az elmúlt 50 év folyamán megemelkedett az éjszakai mesterséges világítások használata, amely történetesen egybeesik a depresszió terjedésének nagyfokú növekedésével – mondta Tracy Bedrosian kutatásvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 07:49, péntek | Életmód

Elhunyt Donald Sutherland kanadai színész

Elhunyt csütörtökön 88 éves korában Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

2024. Június 20. 16:40, csütörtök | Életmód

A legjobbak közé jutott egy tokaji aszú a ecanter World Wine Awards-on

Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

2024. Június 20. 08:01, csütörtök | Életmód

ESET: a nagy sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük:

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után