Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2014. Június 16. 16:37, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Kurucz D. István történelmi alkotásaival gazdagodik Hódmezővásárhely

Kurucz D. István történelmi alkotásaival gazdagodik Hódmezővásárhely

A festményeket a vásárhelyi iskola jelesének fia adományozza szülővárosának.

Kurucz D. István (1914-1996), az alföldi festészet kiemelkedő alakjának két művét adományozza a művész fia szülővárosának, Hódmezővásárhelynek. A Bánk Bán és Hunyadi László történelmi drámákat illusztráló falikép terveket 1960-ban készítette az érdemes, kiváló és Kossuth-díjas festőművész.

Kurucz D. István alkotásait fia, Kurucz István András festőművész jelképesen adja át Dr. Kószó Péter alpolgármester és Dr. Nagy Imre múzeumigazgató úr részére június 17-én, kedden 14 órakor Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában.

Az Alföldi Galériában májusban nyílt centenáriumi kiállítása Kurucz D. Istvánnak. Az 1914-ben született festő Szőnyi István magániskolájában, majd a Képzőművészeti Főiskola növendékeként folytatott tanulmányokat, ahol Szőnyi mellett Rudnay Gyula, Benkhart Ágost és Nagy Sándor voltak mesterei. Tanulmányai befejeztével hazatért szülővárosába, ahol első egyéni kiállítását 1941-ben rendezte meg. A háborút követően bekapcsolódott Hódmezővásárhely politikai és művészeti életbe, majd 1947-ben Budapestre költözött a Százados úti művésztelepre, s a Műcsarnokban önálló kiállítással mutatkozott be. 1949-től 1960-ig a Képzőművészeti Főiskolán a falkép tanszak tanára volt. A tanári és az alkotói munka mellett számos művészetszervezési feladatot is ellátott. Hódmezővásárhelyi házában, a Tükör utcában művésztelepet alapított, 1954-ben pedig Galyasi Miklós, Andrási Gyula Béla és Szabó Iván közreműködésével életre hívta a Vásárhelyi Őszi Tárlatokat. A tárlat fődíját jelentő Tornyai-plakettet 1960-ban nyerte el, melynek élete végéig éppúgy résztvevője maradt, mint Hódmezővásárhely művészeti és társadalmi életének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 26. 09:06, vasárnap | Kék hírek

Főügyészség: szülei után egy rendőrt is meg akart ölni a pénteken elfogott férfi

Elfogásakor a vele szemben intézkedő rendőrt is meg akarta ölni az a férfi, aki május 24-dikét megelőző napokban megölte idős szüleit Budapesten, IV. kerületi lakásukban

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.