Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2014. Július 21. 19:05, hétfő | Helyi
Forrás: Göbl Vilmos-sajtóreferens

Kriván Ferenc szobrászművész emlékére

Kriván Ferenc szobrászművész emlékére

Az első világháborús emlékművek alkotójának nyílik kiállítása a Tornyai-múzeumban.

Kriván Ferenc szobrászművész születésének 125. évfordulója alkalmából kamaratárlat nyílik július 23-án, szerdán délután 5 órakor a Tornyai János Múzeumban.

A leginkább síremlékeiről és első világháborús emlékműveiről ismert hódmezővásárhelyi művész szobrászi tehetségét mintegy húsz plasztikai alkotással mutatja be augusztus 10-ig látogatható kiállításán a Tornyai-múzeum. Kriván Ferenc 1889-ben született a dél-alföldi városban. Szegeden végzett ipariskolát, majd Varga Sándor és Pásztor János szobrászoknál sajátította el a művészet alapjait, valamint müncheni, bécsi és párizsi tanulmányutakon képezte tovább magát. Első kiállításán, 1912-ben ‑ ezt követően mindösszesen egy egyéni és egy közös kiállítása volt 1970-ben bekövetkezett haláláig ‑ óriási közönség és szakmai sikert értek el Pásztor és Rubletzky hatására született népi életképei, portréi.

Kriván Ferenc világháborús frontszolgálatát követően, 1918 végén testvéreivel, Pállal és Mihállyal alapították meg ismert kőszobrász és műkőkészítő vállalatukat. Közel fél évszázadon át főleg épületszobrászati munkákat és síremlékeket készítettek. Hódmezővásárhely temetőiben Kriván síremlékek százai sorakoznak, köztéri alkotásai közül a közvélemény leginkább a vásárhelyi határban álló első világháborús hősi emlékműveit ismeri.

A Tornyai János Múzeum kiállításán, mely kapcsolódik az első világháború centenáriumi rendezvényeihez, Huszár Ferenc alezredes, laktanyaparancsnok köszönti a megjelenteket szerdán 17 órakor a vásárhelyi közgyűjtemény emeleti kiállító-termében. Kriván Ferenc népi gyökerű, realista művészetét Szenti Tibor író, néprajzkutató ajánlja a közönség figyelmébe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.