Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2020. Október 22. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete

A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a szlovákiai Losonc-Kálnó Nemzetközi Kerámia Szimpózium,

valamint a cseh bechyně-i és a lengyel wrocławi kerámiaközpontok anyagából mutat be egy válogatást a Tornyai János Múzeum földszintjén tegnap nyílt V4 Kerámia Art kiállítás.

A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz, számtalan izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása helyezi az európai kortárs kerámiaművészet centrumába a visegrádi országok művésztelepein zajló alkotómunkát.

A Pannonhalmi Zsuzsanna Ferenczi Noémi-díjas kerámiaművész, egyben a vásárhelyi kerámiaszimpóziumok szakmai vezetőjének rendezésében megvalósult kiállítás – a tárlat korábban Komáromban és Losoncon volt látható ‑ a visegrádi országok kortárs kerámiaművészeti törekvéseit érzékelteti. Míg a losonc-kálnói művésztelep fő alapanyaga a samott – a felvidéki szimpózium gyűjteményéből közel ötven mű szemlélteti az ottani munkát ‑, addig a hódmezővásárhelyi alkotótábor egyediségét a félszáznál is több alapanyag és egyedi égetési technológiák sokfélesége adja. Az itt készült művek között a finom, csipkevékonyságú porcelánok mellett a különleges csillogású, rendkívül magas hőfokon kiégetett szilíciumos alkotások a leginkább szemet vonzók.

A Tornyai-múzeumban december közepéig látogatható kiállításhoz kapcsolódóan november 12-én egy szakmai konferenciát tart a szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.