Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 24. 12:04, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le

Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le

Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le megbízhatósági vizsgálatokkal a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ);

az állatorvosok anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát is láttak vagy megvizsgáltak volna.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben azt írták: a birtokukba került információk szerint az utóbbi években erre szakosodott elkövetők - az exportengedélyeket kiállító hatósági állatorvosokkal összejátszva - egyre több kölyökkutyát szállítottak ki és értékesítettek külföldön úgy, hogy azok az előírt kort és fejlettségi szintet nem érték el, a szükséges oltásokat és esetenként az azonosító chipeket sem kapták meg. Sok esetben mindezek miatt az állatok egy része már a szállítás során elpusztult vagy maradandó egészségkárosodást szenvedett - fűzték hozzá.

Jelezték: az elmúlt időszakban több hasonló ügyet is sikeresen felderítettek, idén márciusban pedig a kiviteli engedélyek kiállítására jogosult - kormánytisztviselőként dolgozó - hatósági állatorvosok körében kezdeményeztek megbízhatósági vizsgálatokat. A szolgálat tárgyalótisztjei olyan tenyésztőnek adták ki magukat, akik nemcsak megfelelő telephellyel nem rendelkeznek, de el akarják kerülni a kutyák kötelező egészségügyi vizsgálatát és a beültetett chipek ellenőrzését, mindezért pedig hajlandóak korrumpálni is az állatorvost.

Az NVSZ tájékoztatása szerint az integritástesztekkel ellenőrzött kormánytisztviselők közül ketten is elfogadták a tárgyalótisztek ajánlatát, és anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát láttak vagy megvizsgáltak volna. Eljárásuk során 40-40 ezer forint jogtalan előnyt fogadtak el, ezért ellenük a szolgálat - hivatali vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt - feljelentést tett az illetékes nyomozóügyészségeken. Amennyiben a bíróság megállapítja bűnösségüket, úgy cselekményükért akár nyolc évi szabadságvesztéssel is büntethetők - mutatott rá az NVSZ.

A szervezet közleményében hangsúlyozta, hogy "bűnfelderítő, bűnmegelőző tevékenysége során a megbízhatósági vizsgálatok jogintézményét nemcsak a rendvédelem, de minden más, a jogszabályokban meghatározott, védett terület vonatkozásában joga és kötelessége alkalmazni a hivatali, korrupciós bűncselekmények visszaszorítása érdekében".

Címkék: állatorvos, korrupt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során