Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kitolnák az árfolyamgátat

Kitolnák az árfolyamgátat

Alaposan átírná az árfolyamgát szabályait a pénzügyi felügyelet. Javaslata szerint a programba még évekig jelentkezhetnének az adósok, sőt többször is részt vehetnének benne. Ezek a módosítások a bankoknak és az államnak is pénzbe kerülnének – írja a Magyar Nemzet.

Hitelük törlesztése során akár több alkalommal is igénybe vehetik majd a devizaadósok az árfolyamgátat, ha a kormány elfogadja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ez irányú javaslatait. A hárompontos tervezetet Szász Károly, a PSZÁF elnöke a napokban juttatta el a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Binder István, a felügyelet szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: a javaslatokat többek között az indokolta, hogy az árfolyamrögzítés jelenleg legfeljebb öt évre nyújt védelmet, miközben a kölcsönök hátralévő futamideje átlagosan 12 év. Mivel a fizetésképtelenség problémája még hosszú évekig elhúzódhat, helyesebb lenne, ha az adósok március 29. után is dönthetnének úgy, hogy élnek ezzel a lehetőséggel.

Ráadásul a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a rögzítés legfeljebb 2017 közepéig tarthat, azt követően el kell kezdeni a gyűjtőszámlán található tartozás visszafizetését. Ez viszont azt eredményezi, hogy az idén belépett ügyfelek már csak alig több mint 50 hónapig élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A felügyelet javaslata a 2017-es határidőt eltörölné, és lehetővé tenné, hogy az adósok öt évig vegyenek részt a programban, függetlenül attól, hogy mikor lépnek be. Ez a módosítás természetesen nem érintené azt a kitételt, hogy az árfolyamgátat legalább három évig igénybe kell vennie az ügyfélnek, azután viszont bármikor kiléphet belőle.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk