Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Március 11. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kipróbálták a bútorfestést a múzeumlátogatók

Kipróbálták a bútorfestést a múzeumlátogatók

Hagyományos alapanyagokkal és módszerekkel festették a Tornyai János Múzeum szombat délutáni programjának résztvevői a szintén hagyományos bútorfestő-motívumokat.

A gyerekek és felnőttek nemcsak kézügyességüket tették próbára, de megtudhatták, miért is festették a bútorokat.

Amikor a paraszti házakban megjelentek a bútorok, azok az olcsóbb puhafából, elsősorban fenyőből készültek – mondta el a foglalkozást irányító Dudás Ildikó népi bútorfestő. A bányászott anyagokból készített festékekhez az enyv hozzáadásához túrót, vagy csontokat is alkalmaztak, amely kemény bevonatot képzett a székek, asztalok, tékák és kelengyeládák felületén.

A bútorok festésénél általában sötétkék alapot alkalmaztak, mivel az ultramarin porpigment volt a legkisebb költséggel elérhető festék, amelyre okkersárga, piros és fehér színekkel festettek motívumokat. A motívumkészlet területenként változott, de leginkább a szerelmet és a termékenységet szimbolizáló madár- és növénymotívumokkal díszítették a parasztbútorokat.

Sok esetben maga a tulajdonos is elvégezhette a festést, de gyakran az asztalosok festették a bútorokat. Voltak asztalos-központok, ahol szinte sorozatgyártásban készültek a termékek, amelyeket piacokon árusítottak, de egyedi megrendelésre is dolgoztak az utazómesterek.


A hódmezővásárhelyi református ótemplom tizennyolcadik században készült eredeti bútorzatát gyulai mesterek készítették és Tornyai János volt az, aki a bútorzat lecserélését követően magához vehette az eredetileg népi motívumokkal díszített, ám később szürke festékkel átfestett elemeket, s igyekezett azokat eredeti állapotukba visszaállítani.

A mester gyűjteményéből a vásárhelyi múzeumba került népi bútorokból több is látható a közgyűjtemény hónap végéig látogatható, Tornyai, a gyűjtő című kiállításán, az itt kiállított bútorok motívumai mintaként szolgáltak a múzeumi délután alkotóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben