Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2020. Január 16. 11:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kiállítással zárul a múzeum emlékéve

Kiállítással zárul a múzeum emlékéve

Kortárs alkotók reflektálnak Tornyai János művészetére

Hét festőművész összesen 21 alkotásával reflektál Tornyai János művészetére a hódmezővásárhelyi múzeumban a szombat délután 3 órakor, a közgyűjtemény névadója születésének 151. évfordulóján nyíló,Hommage à Tornyai Jánoscímű kiállításon. A még rendezés alatt álló tárlatot szerdán ismerhették meg a médiumok munkatársai.

Az elmúlt esztendőben Tornyai születésének 150. évfordulója kapcsán kiállításokat, könyvbemutatót és konferenciát szervezett a közgyűjtemény, a kísérőrendezvények sorában fontos esemény volt az októberben megrendezett XX. Vásárhelyi Festőszimpózium, amelynek hét résztvevője Tornyai munkásságához és a Vásárhely természeti és épített környezetéhez kapcsolódó témák mentén készített alkotásokat. Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt, kiemelve: a közgyűjtemény névadójának szellemiségét és örökségét úgy vihetjük tovább, ha műveit s az őt inspiráló tartalmakat továbbadjuk és újragondoljuk.

– A szimpózium, s így a kiállítás alkotói között fele-fele arányban vannak a vásárhelyi és vidéki alkotók, valamint a fiatal és már komoly pályát befutott művészek – fogalmazta meg Képiró Ágnes. A múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora hozzátette: a tárlat Kéri László, Papageorgiu Andrea, Rózsa Luca Sára, Sonkoly Tibor, Szabó Klára Petra, Szuharevszki Mihály és Verebes György a szimpózium alatt, vagy az után, az itt született inspiráció hatására készült alkotásaiból mutat be egy válogatást.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasa, a Tornyai-plakettes vásárhelyi festőművész, Szabó Klára Petra számára a fő inspirációt Tornyai kisméretű színkompozícióinak frissessége jelentette, amelynek hatására a művész a vásárhelyi pusztán és Mártélyon készítette levelezőlap méretű alkotásokat. Két másik munkája a Dél-Koreában töltött év és Vásárhely szeretetének kettősségét szimbolizálja, s a mozgás hatására változó képi elemek azt fejezik ki, hogy ha Szabó Klára Petra szemeit behunyja, Koreában érzi magát, de ha kinyitja, ismét a szülővárosa veszi körül. Az alkotó számára meghatározó élményt adott a szimpózium, amely során nemcsak új művészekkel találkozhatott, de régi ismerőseivel is közös alkotómunkára és mélyebb beszélgetésekre volt lehetősége.

Január 18-án a Tornyai-emlékévet záró tárlatot Tóth Károly művészettörténész nyitja meg, a délután zenei közreműködői Zoltán Péter klarinétművész és Borsos Annamária zongoraművész lesznek.

A kiállítás 2020. március 15-ig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:22, vasárnap | Sport

Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter pillangón szombaton a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.