Városlista
2025. július 9, szerda - Lukrécia

Hírek

2022. Szeptember 21. 14:40, szerda | Helyi
Forrás: Juhász Péter ǀ BUZZWORD Strategies

Ki gondolta volna, hogy mindenki kedvenc finomsága is továbbfejleszthető?

Ki gondolta volna, hogy mindenki kedvenc finomsága is továbbfejleszthető?

Valódi étcsokis túró rudik a Mizótól

A túró rudik bevonatát sokan „csokinak” hiszik, pedig a boltok polcain szereplő termékek 95%-a bevonómasszával készül. Azonban a túrórudipiac egyik legnagyobb gyártója, a Sole-Mizo forradalmi változást indított a túró rudik szegmensében. A boltokban már kapható a Mizo Túró Rudi valódi étcsokoládéval készült változata, sőt, mindenki kedvére választhat, hogy a hagyományos 30 g-os csomagot, a Mega 51 g-osat, vagy a két kisebb rúdból álló 2x15 g-os csomagot próbálja-e ki.

A magyarok kedvenc hűtött édessége a túró rudi. Büszkén mutogatjuk külföldi barátainknak, hogy kóstolják csak meg, milyen finom! Ők pedig gyakran csodálkozva néznek, hogy mit is szeretünk mi ezen az édes túró és étbevonómassza kombinációjával készülő édességen. Pedig bizony szeretjük, sőt, különböző ízesített változatai is népszerűek.

A Mizo új fejlesztésének köszönhetően mostantól bevonómassza helyett valódi csokival is megkóstolhatjuk kedvenc édességünket. Elsőre szokatlan lehet a roppanósabb, intenzívebb ízű csokoládéval bevont túró rúd ízélménye, azonban izgalmas megtapasztalni, hogy mennyire kiegészíti a finom túrót a valódi csokoládé íze.

Valódi csoki vagy bevonómassza – mi is a különbség?

A huszadik század második fele az innovációk kora volt. Nem hagyta érintetlenül az élelmiszeripart sem ez a változás. Népességrobbanás, tömegtermelés, a szinte kielégíthetetlen éhség hívta életre a bevonómassza megjelenését. A színében és ízében csokoládét idéző alapanyag előnye, hogy kevésbé hajlamos az olvadásra, jobban tartja színét és formáját és nagy tömegben állítható elő, köszönhetően a könnyen termelhető és kezelhető pálmazsírnak.

A csokoládé reneszánsza

A huszonegyedik században a mennyiség mellett ismét fontos szempont lett a minőség. Igaz ez az édességpiacra is, ahol egyre inkább előtérbe került ismét a kakaóvaj felhasználásával készülő csokoládé, ami a bevonómasszákhoz képest magasabb százalékban tartalmaz kakaót is. Hosszú évtizedekig például az édesipari bevonómasszából formázott nyuszik és mikulások uralták a piacot, azonban mostanra szinte teljesen átadták helyüket a valódi csokoládéból készült üreges figuráknak. Ma már a legtöbb szülő, nagyszülő odafigyel arra, hogy az ünnepek alkalmával is valódi csokiból készült finomságot vásároljon a gyerekeknek.

Hogy tudtunk eddig valódi csokis túró rudi nélkül élni?

Felmerül a kérdés, hogy ha ennyire fontos a minőség, akkor miért nem így készülnek a kezdetek óta a túró rudik, és vajon a raktárakban marad-e mostantól minden bevonómassza? Az eredeti orosz szirok, amely a magyar túró rudi fejlesztőit inspirálta, még bizony valódi csokis volt, viszont a hazai termék népszerűsége okán olyan alapanyagot kellett választani, ami ilyen mennyiségben rendelkezésre áll, és a kor gyártósorain is feldolgozható. Ezért fordulhat elő, hogy jelenleg a túró rudik magyar piacának több, mint 95 százalékát bevonómasszával burkolt termékek értékesítése teszi ki.

Ha belegondolunk, egy ilyen népszerű termék esetén elég megdöbbentő, hogy a túró rudik gyártását tekintve az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.

A csokiforradalom újabb állomása?

A Mizo Túró Rudik esetén a valódi tejcsokoládéból készült termékek már korábban is elérhetőek voltak, azonban jellemző, hogy a túró rudit étbevonóval szeretjük. Ezért igazi áttörés a mostani fejlesztés, azaz, hogy szeptembertől a Mizo Túró Rudik portfóliójában a valódi étcsokoládéból készült termékek is elérhetők.

A Sole-Mizo marcali tejüzemében 2 éves fejlesztés és mintegy 300 millió forintos beruházás nyomán jöttek létre a feltételek ahhoz, hogy kedvenc túrós finomságunk valódi étcsokoládé borítást kaphasson. Laikusként azt gondolhatnánk, hogy a túró rudi gyártása nem bonyolult: túrót kell csokoládéba mártani és kész. Ha így lenne, akkor minden tejüzem vállalkozhatna túró rudi gyártására. A Sole-Mizo üzemében, Marcaliban dolgozó majdnem 100 szakember tanúsítja, hogy ez mennyire nincs így: a túró és a csokoládé ízbeli illeszkedésének állandó felügyelete, a folyamatos minőséget biztosítani képes technológia üzemeltetése, és a csokoládé jellegzetességeiből adódó kihívások olyan szakértelmet igényelnek, amit hosszú évtizedek gyártási tapasztalata alapoz meg. A most kifejlesztett étcsokis Mizo Túró Rudi ezért mindannyiuknak kedves, hiszen sok munkájuk van benne, hogy ők lehessenek az elsők, akik a csokiforradalmat a túrórudipiacon is elindítják.

A Mizo valódi étcsokoládés túró rudi azoknak készült, akik a magyarok kedvenc édességében is a csokoládé valódi ízét szeretnék érezni.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 09. 07:13, szerda | Belföld

Nagy Bálint: újranyithat a Hévízi Tófürdő fürdőháza, készül a létesítmény hosszú távú fejlesztési koncepciója

A kormány 381 millió forint támogatást biztosít a Hévízi Tófürdő nemrég bezárt, tavi fürdőépületének rövidtávú helyreállítására

2025. Július 08. 20:31, kedd | Külföld

Már több mint hetven ország állampolgárai jogosultak vízummentes beutazásra Kínába

Július közepétől Kína már több mint 70 ország állampolgárainak biztosít vízummentes belépést az országba.

2025. Július 08. 16:39, kedd | Belföld

NGM: júniusban ismét többlettel zárt a költségvetés, a kormány változatlanul elkötelezett a költségvetési stabilitás megőrzése é

Magyarország pénzügyei rendezettek, a szigorú költségvetési fegyelem fenntartása változatlanul a kormány kiemelt prioritása

2025. Július 08. 16:11, kedd | Sport

Senior kategóriagyőzelem a Gokart OB-n!

A Dakar Ring után a Bruck-i gokartarénába látogatott Ádám, ahol győztesként zárta a versenyt.