Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2024. Május 23. 13:58, csütörtök | PR

K&H: a fiatalok több mint ötöde képtelen félretenni

K&H: a fiatalok több mint ötöde képtelen félretenni

tízből majdnem négyen viszont rendszeresen spórolnak

Továbbra is vegyes az összkép a fiatalok megtakarításait tekintve a K&H ifjúsági index szerint. Döntő többségük, 78 százalékuk rendszeresen vagy alkalmanként félretesz, miközben 22 százalékuknak nincs erre lehetősége. Utóbbiak aránya hosszabb távon javulást mutat, de az elmúlt években nem történt előrelépés. A friss adatok szerint a takarékoskodó fiatalok a 109 ezer forintos megtakarításukkal átléptek a hat számjegyű tartományba.

Sok fiatal igyekszik felkészülni a jövőre, azaz jelentős részük igyekszik takarékoskodni. A K&H ifjúsági index szerint az idei első negyedévben a fiataloknak már csak 22 százaléka tesz rendszeresen félre tudatosan a hónap elején – ez az elmúlt 2 év méréseinek eddigi legalacsonyabb arányszáma –, míg a hónap végén megmaradt összeget 16 százalékuk rakja el. Rendszeresen, de nem havi szinten takarékoskodik 17 százalékuk, 23 százalékuk, ami a 2022 eleje óta mért legmagasabb arány, pedig csak akkor tud spórolni, ha nagyobb összeget kap. Összesen a megkérdezettek túlnyomó része, 78 százaléka takarékoskodik valamilyen szinten. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy legalább ötödük, 22 százalékuk egyáltalán nem szokott vagy valamilyen okból nem tudott félretenni mostanában.

javulás hosszabb távon

“Az elmúlt években, 2022 elejétől átlagban 22 százalék körüli volt azoknak az aránya, akik nem tudnak takarékoskodni – tehát az elmúlt évekhez képest az idei eredmény nem jelent változást. Ez abból a szempontból kedvezőtlen, hogy nem látszik előrelépés. Ugyanakkor a tavalyi kimagasló infláció miatt kialakult helyzet alapján akár még jó hírként is értékelhető, hogy nem emelkedett a spórolásról kényszerűségből lemondó fiatalok aránya” - értékelte az adatokat Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője.
Hozzátette: “A felmérés szerint a banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 14 százaléka használt valamilyen megtakarítási szolgáltatást az adott pénzintézetnél. Az állampapír és a lekötött betét a legkedveltebb, ezt 5-5 százalékuk említette. Megtakarítási számlája 4 százalékuknak van.

“Bár a felmérés szerint a fiatalok túlnyomó része, 78 százaléka próbál spórolni, de 51 százalékuknak van csak ténylegesen megtakarítása. A látszólagos ellentmondás hátterében az áll, hogy nem mindegyikük tud rendszeresen félretenni, illetve valójában ritkán jutnak olyan nagy összeghez, amiből félretehetnének” – nyilatkozta a szakember.

A megtakarítással rendelkezők majdnem negyede, 23 százaléka egyfajta általános tartalékot képez, azaz előzetesen nem rendel konkrét célt a spóroláshoz. Legnagyobb részüknél, 43 százalékuknál egy majdani lakásvásárlás a fő motiváció, de hasonlóan népszerű cél még az autóvásárlás (38 százalék) vagy az utazás finanszírozása is (40 százalék).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését

2024. Június 19. 15:29, szerda | PR

Csokoládégyárat őriznek és takarítanak

Többkörös pályázaton ismét el nyerte a szerencsi és a miskolci Nestlé gyártelepek takarítását, biztonsági őrzését és a létesítmények külterületeinek gondozását a Jánosik és Társai Kft.