Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2020. Március 11. 14:57, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Képi esszé az angyalokról

Képi esszé az angyalokról

Dömötör Mihály, a téridő fénypoétája

Metamorfózis címmel nyílt meg – az alkotó hetvenedik születésnapján – a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Dömötör Mihály fotóművész kiállítása. Az alkotó közel félszáz képén megörökített angyalábrázolások rólunk, fényképek nézőiről is szólnak, nekünk, a befogadóknak.

– Az első metamorfózis akkor történik, amikor a művész lelket lehel az anyagba: a kőtömbből, a fából szobor lesz; a második, amikor Dömötör Mihály fényfestészete révén az angyalszoborról önmagán túlmutató jelentést hordozó fénykép készül – vázolta fel az alkotás folyamatát atárlatot megnyitó Simon Ferenc. A Bethlen Gábor Református Gimnázium mesterpedagógusa hozzátette:Dömötör Mihály a téridő festője, a fény és az árnyék, a fekete és a fehér árnyalatainak poétája. A fényképezőgép a fotóművész ecsetje, ezzel hordja fel az anyagot a képre, amelynek két összetevője van: a tér, vagyis a szemlélet, és a nézőpont, hogy honnan, mit és hogyan fotóz, lát és láttat. – fogalmazott Simon Ferenc.

Dömötör Mihályt – aki kiállítását képi esszéként határozta meg –, a téma akkor ragadta meg, amikor aKeresztparafrázisok. A XII. stációcímű kiállításának fotóit készítette, s a keresztek mellett gyakran látott angyalszobrokat is. A művész abban bízik, hogy a lelkünkben lakó angyalok képileg megörökítve, összegyűjtve és fotóként bemutatva maradandó esztétikai élményt nyújtanak a kiállítás látogatóinak.

A kiállítás zenei közreműködői Almási Enikő, Mohai Szilárd és Vágó János Bessenyei- és Príma-díjas kürtművész voltak. A tárlat április 19-ig tekinthető meg az Emlékpont galériájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 26. 09:28, péntek | Belföld

Két üstököst fedezett fel egy magyar csillagász júliusban

Júliusban két új üstököst is felfedezett Sárneczky Krisztián kutatásvezető csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkéstetői Obszervatóriumában.

2024. Július 26. 09:27, péntek | Belföld

Befejeződött a nyári aratás

Budapest, 2024. július 25., csütörtök (MTI) - Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt.

2024. Július 26. 09:25, péntek | Kék hírek

Mintegy 90 kilogramm drogot foglalt le a rendőrség, nyolc embert gyanúsítanak az ügyben

Mintegy 90 kilogramm marihuánát foglalt le a rendőrség az elmúlt hetekben, az ügycsoportnak eddig nyolc gyanúsítottja van - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.