Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2020. Február 27. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kéménydöntéstől a kétszáz éves butelláig

Kéménydöntéstől a kétszáz éves butelláig

Néprajzi és helytörténeti gyarapodásáról ad számot a múzeum

A tavalyi évben több ezer tárggyal, fotóval és dokumentummal gyarapodott a Tornyai János Múzeum néprajzi és helytörténeti gyűjteménye, amelyek közül a legérdekesebb darabokat a péntek délután nyíló, Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlatán mutatja be a közgyűjtemény. A Múzeumőr című kiállításhoz kapcsolódó, még rendezés alatt álló tárlatot sajtóbejáráson mutatták be a múzeum munkatársai.


Gyakran keresik meg a múzeumot magánszemélyek, hogy a családi hagyatékok között vannak olyan tárgyak, amelyeknek megőrzését nem vállalják, azonban érdemesnek tartják, hogy a régi tárgyak, emlékek a múzeum gyűjteményét gyarapítsák. Ilyenkor adományozással, vagy vásárlással kerülhetnek a közgyűjteménybe azok a helyi értéket képviselő tárgyak, dokumentumok, amelyek segítik, hogy a város múltjáról teljesebb képet kapjanak a jövő nemzedékei és szakemberei.

Bernátsky Ferenc helytörténész a kiállított fotók és dokumentumok közül kiemelte a kistiszai zsilip kéményének 1923-as ledöntését bemutató fotósorozatot. Benes Gyula mérnök felvételein látható, hogy a már feleslegessé vált kémény alját az egyik oldalán megbontották, s a kivett téglákat keményfával pótolták. Ezt később meggyújtották, s az egyensúlyát vesztett kémény a gátra dőlt, a belőle kinyert téglákat pedig a városi építkezések során használták fel.

Emellett láthatók esküvői és egyleti meghívók, a helyi egyesületek rendezvényeinek fotói, valamint a Kokron és Fiai Kötszövöttárugyár bővítésének dokumentumai is.
– A múzeumban nemcsak a legrégebbi korok tárgyai gyűjtjük, hiszen az is fontos, hogy a mához közelítő időszakok emlékei is fennmaradjanak – mondta el Terendi Viktória, a múzeum néprajzkutatója, hangsúlyozva, hogy a muzeológusok fontos feladata a gyűjtemény feldolgozása mellett annak gyarapítása is.

A néprajzi gyűjtemény fontos részét alkotják a kerámiák, közöttük a butellák, amelyek között a legrégebbi darab – a rajta szereplő évszám szerint 1820-ból – tavaly került a múzeumba. Emellett láthatók annak a drukkolóműhelynek a tárgyai, eszközei és mintái is, ahol 1920-as évektől az évszázad végéig sok-sok vásárhelyi asszony számára vittek textíliákra mintákat, hogy a hímzések azok nyomán készüljenek el. Ezek mellett további különleges tárgyakat láthat a február 28-án, pénteken 17 órakor nyíló kiállításra érkező közönség a Tornyai János Múzeum földszinti csarnokában.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mond Dr. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a tárlatot Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg. A vernisszázson a Rákóczi Kocsmája Zenei Műhely muzsikusai a Kiss Lajos által Vásárhelyen gyűjtött népdalokból adnak elő válogatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 29. 13:39, szerda | PR

Fantasztikus Családi Nap Szadán

Május 4-én, korábban sohasem tapasztalt érdeklődés mellett rendezték meg Szadán, a Sportcentrumban a már hagyományosnak mondható Családi Napot.

2024. Május 29. 13:31, szerda | Belföld

Online is kérhető az új adóazonosító jel igazolás

2024. május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.

2024. Május 29. 09:36, szerda | Belföld

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.