Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Július 21. 10:56, péntek | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy MH 5. Bocskai István Lövészdandár

„Katonáink felkészültek!”

„Katonáink felkészültek!”

„Láthattuk ma is katonáink helytállását, akik bizonyították, hogy az összetett, speciális kihívásoknak is meg tudnak felelni”

– mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Brave Warrior 2017 nevű gyakorlat bemutatónapján, július 20-án, csütörtökön a nullaponti lőtéren.

A honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: régen is és ma is a társadalom jogos igénye volt a biztonság iránti vágy, ám ennek megteremtéséért például a katonáknak napi szintű gyakorlatokra és megfelelő felkészültségre van szükségük. „A most látott gyakorlati szituációból is leszűrhettük, hogy biztonságpolitikai szempontból a világ mennyire átalakult. Nyolc nemzet katonái különböző erőkkel hajtottak végre olyan feladatot, melyben civilek is részt vettek. Láthatjuk, hogy a világ afelé halad, hogy nem konvencionális erők igyekeznek komoly csapásokat mérni államokra, kormányzati rendszerekre” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a gyakorlat nem valaki ellen szólt, de valós szituációt igyekezett modellezni.

Dr. Simicskó István szerint a nemzetek közötti összefogás példaértékű volt, és mint mondta: a V4-országok jelenlegi vezető nemzeteként hazánkra katonai vonatkozásban is nagy felelősség hárul. Zárszóként a honvédelmi miniszter leszögezte: hazánk a NATO elkötelezett szövetségese, és a biztonság érdekében mindig is kész lesz a közös gyakorlatok és műveletek végrehajtására.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva dr. Simicskó István kifejtette, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás törvényszerűen maga után vonta a V4-ek szorosabb együttműködését is. Mint mondta, ő támogatja azt, hogy a négy nemzet mellett valamilyen formában Szlovéniával és Horvátországgal is megvalósuljon a szorosabb együttműködés.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök kiemelte: a Saber Guardian 2017 nemzetközi gyakorlatsorozat részeként megrendezett Brave Warrior 2017 gyakorlaton a katonák bebizonyították, hogy bármilyen körülmények között, bármilyen feladatot képesek végrehajtani. Meglévő képességeik pedig szavatolják azt, hogy biztonságban érezzük magunkat. „Különösen azért vagyok büszke katonáinkra, mert ezt a gyakorlatot úgy hajtották végre, hogy közben folyamatosan teljesítünk szolgálatot határaink mentén és határainkon túl is. Kiemelném sokrétű feladataink közül, hogy egy lövészszázadunk jelenleg is közös kiképzésen Észtországban tartózkodik” – húzta alá a vezérkarfőnök.

Dr. Simicskó István és dr. Benkő Tibor vezérezredes – megköszönve a több mint kéthetes részvételt − a gyakorlat bemutató mozzanatának zárásaként emléktárgyakat adtak át a Brave Warrior 2017 gyakorlaton részt vevő nyolc nemzet (hazánk mellett a lengyel, szlovák, cseh, román, amerikai, brit és horvát) több mint 2000 katonája közül a legkiválóbb teljesítményt nyújtottaknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.