Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Július 11. 14:46, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Július 11-től módosul a menetrend a győri, a székesfehérvári és a pécsi vonalon az Összekötő vasúti híd építése miatt

Július 11-től módosul a menetrend a győri, a székesfehérvári és a pécsi vonalon az Összekötő vasúti híd építése miatt

Az Összekötő vasúti híd építése a nyáron újabb ütemhez érkezik, ezért a munkálatokhoz igazodva július 10-én estétől augusztus 19-én reggelig

jelentősen változik a Ferencváros és Budapest-Kelenföld között közlekedő vonatok menetrendje a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon. A beruházás következő fázisában bekötik a tavasszal elkészült harmadik hídszerkezetet a vágányhálózatba, hogy megkezdődhessenek az átadáshoz elengedhetetlen statikus és dinamikus próbaterhelések.

Belföldi elővárosi és távolsági közlekedés változásai

A vágányzár ideje alatt július 11-től augusztus 18-ig több vonat rövidebb útvonalon, a Keleti pályaudvar, illetve Kőbánya-Kispest helyett csak Budapest-Kelenföld állomásig közlekedik és onnan is indul. Rövidebb viszonylaton járnak a hegyeshalmi vonalon közlekedő soproni, valamint szombathelyi InterCity-k, a pécsi, illetve kaposvári InterCity-k, a 9307 és IR19203 sz. vonatok, a martonvásári/tárnoki S36-os vonatok, valamint szintén Budapest-Kelenföldről indulnak a délutáni, esti győri és hegyeshalmi G10-es vonatok.

A G43-as vonatok továbbra is a teljes útvonalukon járnak, így óránként biztosítják az eljutást Kőbánya-Kispest és Budapest-Kelenföld között.

Július 10-én már csak Budapest-Kelenföldig közlekedik Kaposvárról a Rippl-Rónai, Pécsről a Zengő és a Sopianae, Sopronból az Ikva, valamint Szombathelyről az utolsó Savaria InterCity vonat (IC 823, IC 801, IC 811, IC 931, IC 911).

Augusztus 19-én még Budapest-Kelenföldről indul Pécsre a Sopianae és a Zengő, Kaposvárra a Kresz Géza, Szombathelyre az első Savaria valamint Sopronba a Tűztorony InterCity vonat (IC 800, IC 802, IC 822, IC 912, IC 932).

Nemzetközi vonatokat érintő változások

Július 11-től augusztus 18-ig a Keleti pályaudvarról Grazba induló Mura, valamint a Ljubljanába induló Dráva nemzetközi InterCity (IC 312, IC 310) a teljes útvonalon, eredeti menetrend szerint közlekedik. A Ljubljanából érkező Dráva és a Grazból érkező Mura nemzetközi InterCity (IC 311, IC 313) csak Budapest-Kelenföld állomásig közlekedik.

A budapesti vágányzárral egy időben, július 11-től 27-ig az osztrák vasút hálózatán is pályakarbantartást végeznek, ezért az RJX264-es railjet xpress vonat kivételével változik a Keleti pályaudvarról Ausztria, Németország és Svájc felé induló railjet xpress vonatok menetrendje. A Keletiből 10 perccel korábban, óra 30-kor indulnak, és a teljes magyarországi szakaszon 10-13 perccel korábban közlekednek.

A változás július 11-től augusztus 2-ig érinti a Bécsből érkező első, a Hegyeshalomból menetrend szerint 8:28-kor induló railjet xpress vonatot (RJX 41) is, mely a teljes magyarországi szakaszon 60 perccel korábban közlekedik, így Hegyeshalomból 7:28-kor indul. A Münchenből Budapestre tartó Kálmán Imre EuroNight (EN 463) menetrendje is változik, az eredeti menetrendjéhez képest 87 perccel később, 8:55-kor indul Hegyeshalomból.

Az eredetileg a szobi vonalon közlekedő, a sziklaomlás miatt a Keleti pályaudvarra terelt, kerülő útvonalon Rajka felé közlekedő nemzetközi vonatok budapesti végállomása is változik. Az első Prágába induló és utolsó Prágából érkező Metropolitan (EC 280, EC 281), a Terespolba és Krakkóba közlekedő Báthory EuroCity (EC 130, EC 131), valamint a Berlinbe, Prágába és Varsóba közlekedő Metropol EuroNight (EN 476, EN 477) a vágányzár teljes ideje alatt Budapest-Kelenföld állomásról indul, illetve oda is érkezik.

Jegy- és bérletelfogadás az M4-es metrón

A Budapest-Kelenföld állomásról induló, illetve a csak addig közlekedő vonatokra megváltott menetjegyeket a vágányzár ideje alatt elfogadja a BKK az M4-es metrón Kelenföld vasútállomás és a Keleti pályaudvar között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet