Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 15. 16:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

"Jó volt élni" - A Komédiásra emlékezik szülővárosa

Bessenyei-díjátadó és a Nemzeti Színház premierje Hódmezővásárhelyen.

Vasárnap adják át Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színművészről, a Nemzet Színészéről elnevezett rangos művészeti díjakat. A Nemzeti Színház örökös tagja emlékére egykori társulata és pályatársai emlékműsort adnak a nevét viselő művelődési központban.

Hódmezővásárhelyen immár hatodik alkalommal adják át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. A nettó félmillió forintos pénzjutalommal járó elismeréssel Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben olyan kiemelkedő művészeket díjaz, akik a magyar kultúra terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában Bessenyei Ferenc szellemiségét és örökségét képviselve nyújtanak kimagasló teljesítményt. A díjakat B. Élthes Eszter, a Színészfejedelem özvegye adja át január 18-án, vasárnap 17 órakor a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében. A díjátadón köszöntőt mond Almási István polgármester, az eseményen közreműködnek Borsos Annamária és Zoltán Péter Príma-díjasművészek, Nagy Lili a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar Klarinét Kvintettje, Kovács István karnagy vezényletével.

Január 18-án, a díjátadót követően 18 órától a tíz éve elhunyt kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei Ferenc, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze emlékére rendezett estet tekinthetik meg az érdeklődők a Hódmezővásárhely díszpolgáráról elnevezett kultúrközpontban. A Nemzeti Színház által összeállított műsorban, melyet a hódmezővásárhelyi premiert követően az ország vezető teátrumában a kultúra napján mutatnak be, részleteket láthatnak Bessenyei híres nemzeti színházi és filmszerepeiből, és hallhatják verset mondani. Elhangzik egy, a nagyközönség számára eddig ismeretlen felvétel, valamint néhány állambiztonsági, a művész megfigyeléséről szóló dokumentum is. A műsorban szereplő Nagyváradi Erzsébet, Blaskó Péter és Rubold Ödön színművészek felidézik Bessenyei Ferenchez fűződő személyes emléküket is a vasárnapi előadáson.

Az emlékestre ingyenes jegyek igényelhetőek a BFMK recepcióján; a Vásárhelyi Televízió a díjátadót és az emlékestet élőben közvetíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a