Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 16. 21:45, péntek | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

„Jelöltháború” a hódmezővásárhelyi katonák közreműködésével

„Jelöltháború” a hódmezővásárhelyi katonák közreműködésével

Altiszt- és tisztjelöltek is részt vettek azon a harcászati gyakorlaton, amelyet május elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében tartottak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi Karának harmad- és negyedéves lövész honvéd tisztjelöltjeinek harcászati, gyakorlati kiképzése a 62. Lövészzászlóalj bázisán folyik. A mostani felkészítésen húsz hallgató vett részt.

A gyakorlat érdekességét az adta, hogy a tisztjelöltek mellett az Altiszti Akadémia (MH AA) őrmesteri tanfolyamának hallgatói is részt vettek a feladatban, a hadműveleti- és kiképzési beosztott zászlósi tanfolyam résztvevői pedig megnézték, majd kielemezték az egyes harcászati mozzanatokat.

Az előljáró elgondolása az volt, hogy a MH AA négy altisztjelöltje és az őket kiszolgáló lövészszakasz egy védelmi támpontot épített ki, amelyet az NKE hallgatóinak és az ő irányításuk alá rendelt két lövészszakasznak kellett menetből indított támadással elfoglalniuk. A harcászati kiképzést még életszerűbbé tette a MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer használata. Egy sikeres támadáshoz legalább háromszoros-négyszeres túlerő szükséges, amit ebben a helyzetben úgy értek el, hogy a MILES rendszer képességeit kihasználva a támadókat „újra lehetett éleszteni", a védőket pedig nem. A tisztjelölteknek egyébként már nem volt teljesen ismeretlen a terep, hiszen ebben az évben immáron harmadszor jártak a hódmezővásárhelyi helyőrségi gyakorlótéren.

A feladat sikeressége érdekében a gyakorlást most is a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj egyik százada segítette. A hallgatók látták el a különböző parancsnoki beosztásokhoz tartozó feladatköröket, de mellettük segítőként az alegység tényleges parancsnoki állománya is aktívan részt vett a kiképzésen.

A gyakorlás egyik fő célkitűzése az volt, hogy a leendő altiszti és tiszti állomány megtanuljon együttműködni és együtt dolgozni - tudtuk meg Vukics Ferenc alezredestől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harcászat tantárgy oktatójától, aki a gyakorlat vezetőjeként még elmondta: „A mostani harmadévesek szakmailag megpróbálják a lehető legtöbb tudást elsajátítani és a megfelelően előkészített gyakorlás meghozza az eredményét."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak