Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Augusztus 24. 15:39, kedd | Helyi
Forrás: Honvédelmi Minisztérium

Jelentős az érdeklődés az Önkéntes Katonai Szolgálat iránt

Jelentős az érdeklődés az Önkéntes Katonai Szolgálat iránt

Egy hónappal ezelőtt, sajtótájékoztatón jelentette be dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy a Magyar Honvédség új szolgálati jogviszonyt vezet be, az Önkéntes Katonai Szolgálatot.

Ennek részleteiről kérdeztük a honvédelmi minisztert.

Aki a Magyar Honvédségnél szeretne szolgálni, az már számos szolgálati forma közül választhat. A kínálat igazán sokrétű, és mindenki megtalálhatja a neki kedvezőt. Miben különbözik az új szolgálati forma a meglévőktől? Miért volt indokolt ennek a bevezetése?

Az igaz, hogy aki a Magyar Honvédséghez valamilyen formában csatlakozni szeretne, sokféle szolgálati jogviszony közül választhat. Lehet hivatásos, szerződéses és tartalékos katona. Mindezeken felül egy évvel ezelőtt, a koronavírus okozta járványhelyzetben a kormány a gazdaság talpraállításához, az élet újraindításához egy gazdaságvédelmi akciótervet dolgozott ki. A válságkezelő program középpontjában a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése állt, amelyhez a Magyar Honvédség is csatlakozott. Akkor vezettük be a Speciális Önkéntes Tartalékos szolgálati formát, amellyel a munkahelyüket elveszítő, elhelyezkedni szándékozók részére tudtunk ideiglenes foglalkoztatást és kereseti lehetőséget biztosítani, ezzel együtt megmutatni a katonai pályában rejlő lehetőségeket.

Ennek a mintájára egy olyan – aránylag rövid, 6-12 hónapos időre szóló, mégis fontos - elköteleződést jelentő szolgálati formát hoztunk létre, amellyel lehetőséget biztosítunk azoknak, akik elkötelezettek a honvédelem ügye iránt, és ki akarják próbálni a katonai életet.

Most fő célcsoportként olyan fiatalokat szólítottunk meg, akik kénytelenek egy időre tanulmányaikat szüneteltetni, mert vagy nem sikerült bejutniuk az általuk kiválasztott oktatási, felsőoktatási intézménybe, vagy valamilyen oknál fogva el kellett halasztaniuk tanulmányaik megkezdését, és erre az időre stabil kereseti lehetőséget keresnek. Nekik biztosít lehetőséget az önkéntességen alapuló, új szolgálati forma.

Miért fontos a Magyar Honvédségnek ez a célcsoport?

Az államalapításra és Szent István királyunkra emlékezve, a hazafiság, a haza iránti hűség, a lojalitás, a hazaszeretet, vagy a bajtársiasság nem csak meghatározó tényezői voltak országunk és a magyarság fennmaradásának, de napjainkban az ország biztonságának garantálásához is elengedhetetlen. Ezeket a nélkülözhetetlen emberi tulajdonságokat viszont el kell sajátítani. Ennek meghatározó színtere a Magyar Honvédség, formája és módja pedig a katonai szolgálat. Ezzel szemben, a fiatalok többsége ma már úgy nő fel, hogy még katonát sem nagyon látott, nem hogy elsajátította volna mindazt, ami hazánk és szeretteink megvédéséhez szükséges.

Azt tapasztaljuk, hogy a társadalom és azon belül a fiatalok nyitottak és érdeklődők ezekben a kérdésekben, sőt támogatják a honvédelem ügyét. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők száma. Még 2010-ben csak 17 tartalékos katonával rendelkezett a Magyar Honvédség, mára ez a szám meghaladta a 11 ezret.

Ugyanakkor azon dolgozunk, hogy Magyarországon az állampolgárok honvédelmi ismeretei egyre szélesebb körűvé váljanak. Éppen ezért a tárca jelentős szerepet vállal a hazafias, honvédelmi nevelés támogatásában. A honvédelmi sportszövetség révén a kisiskolás kortól, a honvédség bevonásával a középiskolákon át az egyetemekig.

Nem titkolt szándékunk, hogy a Magyar Honvédség utánpótlása biztosított legyen. Úgy gondolom, hogy a XXI. század Magyar Honvédségénél mindenki megvalósíthatja célkitűzéseit, megtalálhatja számításait, mert a klasszikus katonai feladatok mellett, szinte valamennyi civil szakma képviselőit foglalkoztatni tudjuk.

Mikor indul a program, és lehet-e már tudni, hogy hányan jelentkeztek erre a szolgálatra?

A jelentkezési időszak még tart, augusztus 31-ig várjuk a jelentkező fiatalokat. A kiképzések szeptember közepén indulnak, terveink szerint első körben maximum 400 fiatallal. Örömmel tapasztaljuk, hogy vonzó alternatívát tudnunk kínálni, mert a rendkívül rövid jelentkezési határidő mellett, a regisztráltak száma már meghaladta a 380 főt.

Mitől lehetett ilyen vonzó ez a szolgálati forma?

A Speciális Önkéntes Tartalékos szolgálati forma tapasztalataira építve dolgoztuk ki az Önkéntes Katonai Szolgálati rendszert.

A program megtervezésekor fontos szempont volt a fiatalok igényeinek is figyelembe vétele. Ennek eredményeképpen sikerült egy olyan programot kidolgoznunk, amely vonzó lehet a fiatalok számára, és ehhez olyan ösztönzőrendszert is társítottunk, ami kellően támogathatja a fiatalok későbbi törekvéseit.

A program egyrészt olyan hasznos tudást biztosít a jelentkezők számára, amit életük során a későbbiekben is hasznosítani tudnak, másrészt a hat hónap alatt biztos kereseti lehetőséghez jutnak. A havi illetmény mellett a jelentkezőket élelmezési, egészségügyi ellátás, utazási költségtérítés, különböző vásárlási kedvezmények is megilletik.

A kiképzés ideje alatt egyébként nem csupán az alapvető képességeket sajátítják el, hanem megismerhetik a képzés helyszínén települt katonai alakulatokat és szervezeteket, valamint bepillantást nyernek a Magyar Honvédség életébe.

Bízunk abban, hogy megtapasztalva a katonahivatás szépségét és felfedezve a Magyar Honvédségben rejlő lehetőségeket, egyre többen fogják vállalni a szerződéses vagy a tartalékos szolgálati formát.

Ön beszélt az ösztönző rendszerről, de tudomásunk szerint egy nagyon fontos elemét nem említette.

Valóban így van. Mi 400 főre - az említett ösztönzési formákkal - hirdettük meg az Önkéntes Katonai Szolgálatot, ugyanakkor a kormány úgy látja, hogy azok a fiatalok, akik hazájuk szolgálatára jelentkeznek, és aktívan részt vesznek az ország békéjének és a magyar emberek biztonságának garantálásában, további juttatásra érdemesek. Ezért a kormány olyan döntést hozott, hogy azok, akik vállalják, és teljesítik a hat hónapos katonai szolgálatot, majd folytatni kívánják felsőfokú tanulmányaikat, a következő felvételi eljárás során a fél éves szolgálatért akár 32 többletpontot kaphatnak. Aki egy éves szolgálatot vállal, azt akár 64 többletpont illetheti meg. Természetesen ez nem csak a későbbiekben jelentkezőknek jelent lehetőséget, hanem vonatkozik azon fiatalokra is, akik már jelentkeztek az Önkéntes Katonai Szolgálatra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.