Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Március 18. 09:43, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Izolálták magyar kutatók a koronavírust, lehetőség nyílik a vakcinafejlesztésre

Izolálták magyar kutatók a koronavírust, lehetőség nyílik a vakcinafejlesztésre

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először

- jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására. A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.

Az izoláció a vírus működésének jobb megismerésére is lehetőséget ad - mutatott rá.

Felidézte: kutatóik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a jelenlegi vírus korábbi elődeiről is. Elkezdtek tesztelni egy vírusellenes szert is - mondta.

Minden erőnkkel és tudásunkkal annak a kutatócsoportnak a rendelkezésére állunk, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a napokban felállított - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nehéz megválaszolni mikor lehet ebből a sikerből védőoltatás, ezt a kutatók jobban tudják, egy új védőoltás kifejlesztése sokszor egy-két évig is eltarthat, de ez a siker óriási előrelépést jelent.

Az Egyesült Államokban már tesztelik az első vakcinát

Világszerte óriási erőforrásokat mozgósítanak, hogy megtalálják a koronavírus ellenszerét. A világ vezető gyógyszergyártói közül GlaxoSmithKline, a Pfizer és a Sanofi szintén versenyben vannak, csakúgy, mint a kis biotechnológiai Inovio Pharmaceuticals és a Novavax - írja a hirado.hu.

Kifejtve, hogy a gyógyszerek és egészségügyi termékek piacán vezető Johnson & Johnson is intenzív kutatásokat végez, de úgy néz ki, hogy egy kisebb gyógyszergyártónak sikerült versenyelőnybe kerülnie.

Az Egyesült Államokban már megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését – számolt be a Biospace, az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja közleményét idézve.

A klinikai teszteket 45 önkéntes jelentkezőn kezdték meg hétfőn Seattle-ben egy egészségügyi intézetben. Az mRNA-1273-t a Moderna nevű cég fejlesztette a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézet támogatásával.

A vakcina tesztelésének eredményei júniusra várhatók – írta a Marketwach tőkepiaci hírportál, amely az Evercore befektetési tanácsadó egyik elemezőjét idézte. Az ügyfeleknek kiküldött elemzésében Umer Raffat elmondta, hogy a biotechnológiai cég nyárra 10 millió vakcinát állíthat elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;