Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Május 21. 15:58, csütörtök | Helyi sport
Forrás: Martonosi János-sajtófőnök

ISMÉT DÖNTŐBEN A TAVALYI BAJNOK KISKOSARASOK

ISMÉT DÖNTŐBEN A TAVALYI BAJNOK KISKOSARASOK

A hétvégén Pécsen, a korosztályos bajnokság nyolcas döntőjében lép pályára a Vásárhelyi Kosársuli U12-es csapata.

A gárda magját az a 10 játékos adja, akik tavaly elhódították a bajnoki címet az egyel fiatalabbak között. A Vásárhelyi Rakétáknak nem lesz könnyű dolga, mivel a házigazda Rátgéber Akadémia mellett a Nyíregyházával és a kőbányai Zsíros Tibor Akadémiával csapnak össze a továbblépésért. A torna előtt Mócsai Milán edzőt kérdeztük.

- Mit lehet tudni a csapatról? Ebben a korosztályban még kicsit más a versenyrendszer, mint az idősebbeknél…

- Ebben az U12-es korcsoportban három gárdát versenyeztetünk, amiből a legjobb 15 gyerek utazik Pécsre. A döntőre ugyanis lehetőség van összevonni az egy egyesületben versenyző játékosokat. Az együttes magját adó ifjú kosarasok tavaly megnyerték a bajnokságot az egyel fiatalabbak között. A bajnokcsapatból 10 játékos most is ott lesz, ami azért jó, mert ők már megélték, hogy milyen az ország legjobbjai ellen meccsezni, mondhatni rutinnal rendelkeznek. Ez mindenképpen előny lehet a többi csapattal szemben.

- A tavalyi bajnokok tehát egyel idősebbek között játszanak. Nehézséget jelent ez?

- Az Arad Ligában is szerepeltünk a 2002-es csapatunk játékosaival vegyesen. Elég jól teljesítettünk, nem nagyon találtunk legyőzőre ott sem. Bár lehet néha nem ártott volna kikapni, abból is sokat tanulhattunk volna...

- Mennyire volt nehéz bejutni a döntőbe?

- A bajnokságban 9 régióban 8 fordulót rendeztek, amiből négy alapszakasz, négy rájátszás forduló volt. Az alapszakaszban csak a térségben lévő csapatokkal és a szolnoki klubbal kellett versenyeznünk. A rájátszásban viszont már a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiát, a Baját és a Nagykőröst kellett legyőznünk. Szerencsére hibátlan mérleggel zártunk, 16 győzelemmel és nulla vereséggel. Ilyen mérleggel egyetlen csapat sem büszkélkedhet még a többi régióban sem. Ezért külön dicséret illeti a játékosokat.

- Mi az elvárás a csapattal szemben, mennyire lehet komoly eredményeket követelni ilyen fiatal gyerekektől?

- Semennyire. Nem szabad elfelejteni, hogy mi utánpótlás neveléssel foglalkozunk, nem az eredmény orientáltság hajt minket a Kosársulinál, hanem az, hogy 17-20 éves korukra közülük minél többen váljanak kosárlabdázóvá. Ha nem nyernénk egy meccset sem, akkor sem dőlne össze a világ, de a srácokkal tavaly sikerült diadalmaskodnunk, ott vagyunk a köztudatban, mint a tavalyi országos bajnokok. Ez az eredmény kötelez minket. Rajtunk van a legnagyobb teher, minket akar mindenki legyőzni. Nekünk pedig újra és újra be kell bizonyítanunk, hogy még mindig megérdemeljük a bajnok megnevezést.

- Milyen jövője lehet ennek a csapatnak?

- Ezt a legnehezebb megmondani. Ez még nem az igazi kosárlabda, kétszer öt játékossal kell végig játszani a meccseket, 5-ös méretű kisebb labdával. Most még elég, ha valaki magas és így dob sok pontot, elég ha van pár jól egy-egyező játékos. Jövőre jön rengeteg új elem, már idősebb, gyorsabb, erősebb csapatok ellen is kell versenyezni. Azt gondolom,hogy sok olyan játékos van ebben a csapatban, akiken már most látszik, hogy van értelme kosárlabdáznia, mert ha gyerek szinten is,de érti a játékot. Viszont van még olyan játékos, aki most még gyengébb, de hosszútávon van benne lehetőség. Szerencsés dolog, hogy az egy évvel idősebbek is nagyon ügyesek az egyesületnél. Ha a két társaság jövőre egy korosztályba lépve összeépül, akkor újra jó eredmények születhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: