Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Június 05. 15:29, péntek | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Író-olvasó találkozó Jókai Annával

Író-olvasó találkozó Jókai Annával

A Kossuth-nagydíjas írónő szombaton dedikál a BFMK-ban.

Június 6-án, szombaton az ünnepi könyvhét keretében Hódmezővásárhelyre látogat Jókai Anna, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas író- és költőnő. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban délután 4 órakor kezdődő író-olvasó találkozón az írónő a közelmúltban megjelent könyveit is dedikálja.

Jókai Anna 1932-ben született Budapesten, polgári család késői gyermekeként. Már gyermekkorában próbálkozott az írással, de igazi írói pályája csak 33 éves korában indult meg. Érettségi után dolgozni kezdett, könyvelő és művészeti előadó volt. 1961-től, magyar–történelem szakos tanári diplomájának kézhez vételétől több mint másfél évtizeden keresztül tanított általános és középiskolában. Első regénye a 4447, 1968-ban jelent meg, melynek címe egy külvárosi ház helyrajzi számára utal, 1969-ben Kötél nélkül címen adta ki első novelláskötetét. Művei ettől fogva az érdeklődés középpontjába kerültek, széles körű kritikai visszhang és olvasói érdeklődés fogadta őket. Azóta is folyamatosan jelen van az irodalmi életben, számos közéleti tisztséget visel. Könyvei számos utókiadást értek meg, és több idegen nyelven is megjelentek, novellái számos külföldi antológiában szerepeltek.

A számos kimagasló irodalmi és társadalmi díjjal kitüntetett ‑ a Kossuth-nagydíjat idén március 15-én vehette át ‑ írónő munkái mély hitbeli harmóniát tükröznek, ugyanakkor a prózaíró társadalomkritikai látásmódja és a költő mélyről fakadó érzelmi telítettsége egyesül bennük. Írásait mélyen áthatja a hit és a szeretet, valamint nemzete iránt érzett tisztelet és tenni akarás.

A könyvheti rendezvényen Jókai Anna művei a helyszínen megvásárolhatóak és dedikáltathatóak lesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.