Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2021. Március 30. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

Irányváltást sürget a védekezésben a német belügyminiszter

Irányváltást sürget a védekezésben a német belügyminiszter

Kudarcba fulladt a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megegyezésein alapuló eljárás az új típusú koronavírus terjedése elleni németországi védekezésben, ezért a berlini vezetésnek át kell vennie az irányítást

- mondta Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hétfőn. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Süddeutsche Zeitung című lapnak elmondta, hogy a koalíciós partnereknek - a CSU-testvérpárt Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és a szociáldemokratáknak (SPD) - a lehető leggyorsabban ki kell dolgozniuk a védekezés irányvonalát, amelynek alapján a minisztériumok jogszabálytervezeteket készítenek, és ezeket a javaslatokat a kormány a törvényhozás elé terjeszti.

A fertőző betegségek elleni védekezés ügyében mindig is a szövetségi kormánynál volt törvénykezdeményezés hatásköre, "csak élni kell vele" - emelte ki a miniszter a lap hírportálján ismertetett nyilatkozatában.

Mint mondta, pontosan meg kell határozni, hogy szükség esetén miként kell az egész országban szigorítani előírásokat, és hogyan kell visszavonni a korlátozásokat ugyancsak egységesen, amikor javul a járványhelyzet. Minden intézkedést a hétnapi fertőzésgyakoriság - a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - alakulásához kell kötni.

A SARS-Cov-2 elleni védekezés folytatására tett javaslatokat a szövetségi parlamenttel (Bundestag) és a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájával (Bundesrat) is el kell fogadtatni. Ez a megoldás kellően hatékony és erősíti a politikai rendszer legitimációját, szemben az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járványügyi védekezés gyakorlati megvalósításáért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - és a szövetségi kormány megállapodásain alapuló eljárással, amely kudarcba fulladt - fejtette ki Horst Seehofer.

Elmondta, hogy az eddigieknél sokkal veszélyesebb, úgynevezett brit (B.1.1.7-es jelzésű) vírusváltozat szétterjedése miatt az a legfontosabb, hogy két hétre a társadalmi és gazdasági élet minél több területét leállítsák, a korlátozások visszavonásához pedig be kell vezetni a vírus lehetséges útjait szorosan követő tesztelés országosan egységes rendszerét.

A legtekintélyesebb német politikusok közé tartozó miniszter nyilatkozatával kiállt a kancellár, Angela Merkel mellett, aki már egy vasárnapi interjúban jelezte, hogy messzemenően elégedetlen egyes tartományi kormányok tevékenységével, és kilátásba helyezte, hogy törvényekkel kényszerít ki irányváltást.A kancellár az ARD országos köztelevízióban sugározott interjúban elmondta: "nem tölti el örömmel", hogy több tartomány vezetése az MPK-val kötött minapi megállapodással szembehelyezkedve késlekedik az úgynevezett vészfékrendszer alkalmazásával.

Ha napokon belül nem lesz változás, a szövetségi kormány magához vonja az ügyet. "Nem várok, amíg százezerre emelkedik a (napi új) fertőződések száma" - jelentette ki Angela Merkel.

Azzal kapcsolatban, hogy a Bundesrat révén a szövetségi szintű törvényeken nyugvó járványkezeléshez is szükséges a tartományi kormányok közreműködése, rámutatott, hogy a föderális berendezkedésű országban állandó az együttműködési kényszer a szövetségi kormány és a tartományok között.

Németországban "nem egy főmufti rendelkezésére" haladnak előre az ügyek - fogalmazott.

A vészfékrendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második járványhullám enyhülése révén március elején felfüggesztett korlátozásokat, és újabb szigorításokat is be kell vezetni azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan - egymás után három nap - száz fölött van a hétnapi fertőzésgyakoriság.

A szövetségi kormány szerint új intézkedésként mindenekelőtt kijárási korlátozásokat kellene elrendelni az esti és éjszakai órákra, mert a magán összejöveteleken a legnagyobb a vírus továbbadásának veszélye.

Több tartományban a korábbi korlátozások visszaállítása és új szigorítások helyett a március elején bevezetett lazább rendszer továbbfejlesztésére törekednek. A tartományi rangú fővárosban, Berlinben például egy szerdán életbe lépő új szabály szerint továbbra is nyitva tarthatnak a hónap eleje óta ismét működő üzletek, illetve szolgáltatók, például elektronikai cikkeket forgalmazó boltok vagy fodrászatok, de csak aznapi negatív SARS-Cov-2 gyorsteszt lelettel rendelkező vásárlókat, vendégeket fogadhatnak.Az SPD-s vezetésű tartományi kormány annak ellenére nem állítja vissza a korlátozásokat, hogy a hétnapi fertőzésgyakoriság már március 25-én átlépte a 100-as határértéket, és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint hétfő reggel 146-on állt.

Az RKI kimutatása szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten március 21-én lépte át a 100-as határértéket, és hétfő reggel 134,4 volt, jelentősen emelkedve az egy nappal korábbi 129,70-hez képest.

Az intézet hétfői összesítése szerint az utóbbi 24 óra alatt 9872 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 7709-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 782 273 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

Ugyanakkor a vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 43-ra csökkent az egy héttel korábbi 50-ről. A csökkenést a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítják szakértők. Az új halálesetekkel 75 913-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 07. 11:41, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 156 millió, a halálos áldozatoké 3,24 millió a világon

A világon 156 077 747 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 256 034, a gyógyultaké pedig 92 301 898 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

2021. Május 07. 10:56, péntek | Külföld

San Marinóban bezárták a Covid-19 kórházi osztályt

Egyetlen beteg maradt San Marino Köztársaság kórházában, ezért bezárták a Sars-CoV-2 vírussal fertőzötteknek fenntartott osztályt - jelentette a miniállam egészségügyi intézete csütörtökön.

2021. Május 07. 06:00, péntek | Külföld

Tovább bővül az oltásra jogosultak köre Franciaországban

Franciaországban május 10-től minden legalább 50 éves jogosult a koronavírus-elleni oltásra, és a nap végén megmaradó adagokat május 12-től korhatár nélkül bárki igényelheti

2021. Május 06. 16:03, csütörtök | Külföld

Csaknem 1,1 millió beadott adaggal újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban

Újabb rekordot felállítva egy nap alatt csaknem 1,1 millió adagot adtak be az új típusú koronavírus által okozott betegségtől védő oltásból Németországban a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.