Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Március 29. 18:34, vasárnap | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

Innovációs Díjat nyert a MÁV FKG Kft.

Innovációs Díjat nyert a MÁV FKG Kft.

Az elismerést a vasúti pályakarbantartó vállalat új, univerzális munkagépe érdemelte ki.

A MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. kapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. évi Innovációs Díját. A MÁV-csoport pályakarbantartó cége az Univerzális Forgóvázas Darus Jármű (UFDJ) kifejlesztéséért részesült az elismerésben. Az új munkagép – amely iránt külföldi érdeklődés is mutatkozik – csökkenti a pályakarbantartási munkák és a vágányzárak időtartamát, költségeket takarít meg és növeli a munkabiztonságot. A díjat Filó Gábor, a MÁV FKG Kft. ügyvezető igazgatója vette át.

A megbízható, üzembiztos gépek a MÁV korszerűtlen, elavult járműveit váltották ki, miután felmerült az igény egy nagysebességű (100 km/óra), a kor követelményeinek megfelelő, univerzális járműre. Az újonnan kifejlesztett UFDJ-k alkalmasak a pályafenntartási feladatok (bozótirtás, daruzás, hótolás, anyag- és személyszállítás, vontatás) elvégzésére, az önálló rakodásra, és a jelenleg érvényes legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek.

Ilyen jellegű gépekkel a vasúttársaság korábban nem rendelkezett, mostanra viszont már 4 darabot üzembe helyezett. Ezeket a MÁV FKG Kft. az anyavállalat MÁV Zrt. megrendelésére készítette el, a tervezéstől a gyártásig terjedően önerőből. A fejlesztés a társaságnak egybehangzó szakmai vélemények alapján akár külföldi megrendeléseket is eredményezhet.

A fejlesztők szerint komoly feladatnak bizonyult az Európai Unióban is újszerű fő egységek beépítése, működésük összehangolása. A fejlesztéssel lehetővé vált egy olyan egyedi jármű alaptípus megalkotása, amely a felépítmény módosításával további funkciók ellátására – vasúti méréssel kapcsolatos feladatokra, felsővezeték karbantartásra – is alkalmas lehet.

AZ UFDJ-k dízelmotorjai kielégítik a ma érvényes szennyezőanyag kibocsátási előírásokat, és az elavult gépek 240-350 g/kWh fajlagos üzemanyag fogyasztásával szemben mindössze 184 g/kWh-t fogyasztanak. A gépek beüzemelése nemcsak a mozdony- és teherautó-bérlési költségekben eredményez a vasúttársaságnak megtakarítást, hanem a fűkaszálás, cserjeirtás, daruzás megoldásával a külső vállalkozók megbízási költségeiben is.

A MÁV Zrt. további 4 darab UFDJ gyártására kötött szerződést az alaptevékenységként vasúti vágányszabályozást, gépjavítást-gépgyártást, alkatrészgyártást, karbantartási-felújítási tevékenységet végző MÁV FKG Kft.-vel. A gyártás folyamata legalább 15 fő részére biztosít folyamatos munkát, és a hazai beszállító ipart is foglalkoztatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma