Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Május 16. 20:21, péntek | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Ingyenes múzeumi vasárnap Hódmezővásárhelyen

Ingyenes múzeumi vasárnap Hódmezővásárhelyen

Budapesten majálisozik a Tornyai-múzeum. Május 18-án, vasárnap a Múzeumi Világnapon valamennyi hódmezővásárhelyi muzeális intézmény és kiállítás díjtalanul látogatható.

Ingyenes látogatásra várja az múzeumbarátokat a Tornyai János Múzeum, ahol Koszta József nagyszabású, páratlan kiállítását, valamint a fél évszázaddal ezelőtt előkerült szikáncsi aranykincset is megtekinthetik az érdeklődők. A legnagyobb és legjelentősebb hun kori pénzleletet bemutató tárlat ‑ két héttel meghosszabbítva ‑ június 1-jéig várja a látogatókat. Az Emlékpont kiállításai a (fél)múlt történelemébe vezetnek: a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató közgyűjteményben az ötvenes évek börtöneiről és internálótáborairól nyílik kiállítás a szegedi Csillagbörtönből származó zárkatárgyakkal és bitófával.

Az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában vasárnap délben nyílik Kurucz D. István, az alföldi piktúra jelesének, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok egyik alapító atyjának centenáriumi emlékkiállítása; a Kossuth téri kiállítótermekben V. Nagy Nándor képzőművész Genezis című tárlata kínál érdekességeket a képzőművészet iránt érdeklődőknek. Az Ógimnázium emeletén történeti és tematikus egységekben tekinthetik át a művészetkedvelők az Alföld festészetét és szobrászatát.

Ezen a hétvégén rendezik meg Budapesten a 19. Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A két napos fesztiválon az ország 107 múzeuma között a vásárhelyi múzeumok is érdekes és izgalmas programokat kínálnak. Az érdeklődők ‑ Koszta e témában született emblematikus alkotásaihoz kapcsolódóan ‑ kipróbálhatják a "kukoricatörést", mindenki elkészítheti a saját solidusát, és bárki összeállhat egy közös fotóra III. Valentianussal, a szikáncsi aranypénzek egyik "főszereplőjével".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.