Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 28. 12:36, kedd | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

Indulásra kész a MÁV-START új Rákóczi-mozdonya!

Indulásra kész a MÁV-START új Rákóczi-mozdonya!

A csíksomlyói búcsúba közlekedik az erdélyi fejedelem előtt tisztelgő díszes jármű.

Ünnepélyes keretek között mutatta be hétfőn, a Nyugati pályaudvaron a MÁV a csíksomlyói pünkösdi búcsúba – május 22-25. között – közlekedő Rákóczi-mozdonyát. A II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem arcképével és jelmondatával díszített jármű avatásán versek, kuruc dallamok és énekek hangzottak el, majd a vasúttársaság és a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői a mozdony matricázására kiírt ötletpályázat nyertesét és gyermek különdíjasát köszöntötték. A Rákóczi-mozdony Pünkösd után is tovább robog.

A MÁV – idén a Kárpáteurópa Utazási Irodával együttműködve – évről évre össznemzeti zarándokvonatot közlekedtet a csíksomlyói búcsúba. A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors nevű szerelvényt vontató mozdony rendre történelmi témájú díszítést kap; ezúttal – az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából – „II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, és Rákóczi-mozdony a Rákóczi-várnál” mottóval.

A MÁV-START által biztosított, most bemutatott TRAXX típusú mozdony 2015-ben a korábbiaktól eltérően a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. Az idei szervezés újdonsága a madéfalvi veszedelem emlékművénél tartandó megemlékezés és a hazaút módosított útvonala is, Wass Albert regény-helyszínén (Dés), Wesselényi Miklós városán (Zsibó) és Károli Gáspár szülőhelyén (Nagykároly) keresztül. A díszes jármű a pünkösdi búcsú után is aktív marad, az utasok egész évben találkozhatnak vele.

A hétfő délelőtt a Nyugati pályaudvaron tartott avatón Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, valamint Mező Tibor és Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetői méltatták a vasúttársaság új büszkeségét.

Tasó László államtitkár szerint a zarándokút nemcsak utazási lehetőség és szolgáltatás, hanem értékmegőrzés és értékmentés is, ezért a nemzeti vasúttársaság szerepe nemcsak gazdasági társaságként nélkülözhetetlen, hanem értékőrzőként is.

„A sínek ugyanúgy összekötik a történelmi Magyarország területeit, ahogy a fejedelem hősiességének emléke a különböző generációkat. Ismerősöket, távol élő rokonokat hozunk egymáshoz közel, ahogy II. Rákóczi Ferenc is sok eltérő egyéniséget állított egy sorba a szabadság zászlaja alatt” – mondta Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója a Nyugati pályaudvaron, a hétfő délelőtti avatáson.

A MÁV-START legkorszerűbb és egyik legerősebb mozdonya méltó arra, hogy magán hordozza a korát megelőző, erős politikus és hadvezér, II. Rákóczi Ferenc fejedelem történelmi szerepét ábrázoló matricát – mondta Zaránd György, a MÁV-START vezérigazgatója, aki hozzátette: a személyszállító vasúttársaság a jövőben egyre több különvonat indítását tervezi együttműködve a külföldi társvasutakkal.

Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda egyik vezetője elárulta, hogy a Székely Gyors történelmi magyar címer plakettjét is elviszik Gyimesbükkre, ahol a Rákóczi-vár romjai alatt, a MÁV hajdani egyik legkeletibb vasúti őrházában kap helyet. "Az erdélyi magyarok mindig örömmel fogadják a Székely Gyorsot. Nem véletlen, hogy a zarándokvonat jelszavával is azt üzeni: Egyek vagyunk!" – hangsúlyozta Mező Tibor, a Kárpáteurópa másik ügyvezetője.

A Kárpáteurópa által a mozdony felmatricázására kiírt ötletpályázatot Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós és grafikus munkája nyerte; különdíjban pedig egy saját rajzával pályázó gyermek, Németh Márk részesült. A győztesek a helyszínen vehették át jutalmukat. A mozdonyavatót kulturális műsor – Bakos-Kiss Gábor színművész előadásában versek, Béke Csaba lantművész és énekmondó kuruc dallamai, valamint a MÁV-Gépészet Járműjavító Férfikar éneke – tette még ünnepélyesebbé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.