Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. December 15. 16:16, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

Indul a szelektivitás!

Indul a szelektivitás!

Hódmezővásárhelyi Hulladékgazdálkodási Program
KEOP-1.1.1/C/13-2013-0008

Magyarországnak az Európai Unió tagjaként jelentős lépéseket kell tennie a lakossági hulladék előválogatása, kezelése érdekében.

A települések lakossági hulladékkezeléséért az önkormányzatok felelnek, ezért Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Kormány által kiírt, az Európai Unió Kohéziós Alapjából finanszírozott programjára pályázatot nyújtott be, mely kedvező megítélésben részesült, így a projekt a Széchenyi 2020 program keretében megvalósulhatott.

A hulladékgazdálkodás eszközfejlesztésére és lakossági szemléletformálásra benyújtott KEOP-1.1.1/C/13-2013-0008 azonosítószámú projekt teljes nettó projektköltsége mindösszesen 1.070.770.655 Ft volt. Az elnyert uniós támogatási összeg 95%-os támogatási intenzitása és az önerőigény Magyar Kormány általi részleges fedezete mellett 1.017.232.122 Ft lett. Önkormányzatunk projekt-önereje így mindösszesen 53.538.533 Ft volt.

A fejlesztés eredményeként 11 db modern tömörítős és billenőplatós gépjárművet szereztünk be, mellyel megvalósítottuk a közszolgáltatási rendszerek átalakulásából adódó kieső szállítási és kezelő kapacitások helyettesítését. A beruházás során maximálisan érvényesülnie kellett a környezetvédelmi szempontoknak, azaz a szelektivitásnak és a hulladék nagyobb mértékű utókezelésének. Ennek kapcsán önkormányzatunk 24.000 db 240 literes edényzetet vásárolt, melyet a lakosság részére szelektív hulladékgyűjtés céljából ingyenesen biztosított.

A hulladék utókezelése és a lerakott hulladék mennyiségi csökkentése érdekében önkormányzatunk a regionális hulladéklerakóra nagy teljesítményű mobil hulladékaprító gépet és mobil hulladékosztályozó gépet szerzett be. Indokolt kiemelni, hogy a beruházás eredményeképpen beszerzésre került, az edényekre szerelhető adatazonosító chipekkel, a hulladékos gépjárműkre szerelhető globális helymeghatározó és leolvasó rendszerrel, központi adatrögzítő és video rendszerrel XXI. századi színvonalra emeljük a helyi hulladékgazdálkodást. A projekt további kiemelt prioritása a szemléletformálás, a PR, illetve az ismeretterjesztés megvalósítása is a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása révén. A projekt megvalósítás határideje 2015. december 15. napja lett.

FORMÁLJUK SZEMLÉLETÜNK!
A fejlesztések alapvető célja:

  • az elkülönített hulladékgyűjtésre történő ösztönzés,
  • a hasznosítható hulladékarány növelése,
  • a hulladéklerakókra jutó szerves anyag mennyiségének csökkentése és szemléletformálás.

A projekt középpontjában

  • a környezettudatos gondolkodás,
  • a környezettudatos magatartás és
  • a fenntartható fejlődés eszméje áll,

melyet a lakosság érdekeltté tételével is igyekszik önkormányzatunk megvalósítani.

A szelektív módon történő gyűjtés átszervezésével a szelektív hulladékgazdálkodás még inkább szervezettebb formában, nagyobb mértékű visszagyűjtés mellet valósul meg.

Így a szelektív gyűjtés révén

  • elérhetjük környezetünk védelmét, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés és szennyezés kibocsátás csökkentését,
  • az emberi tevékenység által megtermelt, nem hasznosítható hulladék mennyiségének mérséklését.

Az eddigiekben a településünkön keletkező évi 10.000 tonna települési vegyes hulladék mintegy 3%-át tudta a szolgáltató szelektív formában begyűjteni. Ezt a mennyiséget 3 év alatt tízszeresére szeretnénk emelni!

OLCSÓBB SZOLGÁLTATÁST!

A Magyar Kormány döntésének megfelelően a rezsicsökkentés második ütemének keretében Hódmezővásárhelyen is csökkentésre kerültek a lakossági hulladékkezelési díjak. Városunkban így 19%-os mértékű díjcsökkenés következett be. A változó lakossági hulladékgyűjtési renddel tovább csökkenhet a fizetendő szemétdíj. Minden családi háztartás a jelenlegi 120 literes vegyes gyűjtőedényzete mellé térítésmentesen kapott 1 db 240 literes szelektív sárga fedelű, illetve igénye esetén további 1 db 240 literes barna fedelű zöldhulladékos edényzetet.

Miképp lesz még olcsóbb a szolgáltatás? A 120 literes edényzet ürítéséért kizárólag akkor kell majd fizetni, amennyiben a vegyes gyűjtőedényzet valóban kihelyezésre is kerül. Szükség van a szelektív gyűjtőedényzet aktív használatára, így később telik meg a vegyes gyűjtő edényzet, és ritkábban szükséges azt kihelyezni. A meglévő vegyes gyűjtőedényzetre és az új edényzetre chip került felszerelésre, illetve a gyűjtőjárműveken olyan elektronikus leolvasó rendszert helyeztünk el, mely a gyűjtőedényzetek ürítésekor az ürítés tényét a háztartás adataival együtt megfelelően rögzíti és tárolja. Ezen informatikai fejlesztés garantálja, hogy a közszolgáltató kizárólag valós ürítés után számlázhasson a lakosság részére, így akár 55%-os díjcsökkentés is elérhetővé válik. A magas házas övezetekben is hasonlóan érdekeltté válnak a lakosok a gyűjtő szigetek használatában, és számukra is biztosított lesz az edényzetek szükség szerinti ürítése, így az olcsóbb szolgáltatás.

Kedves Vásárhelyi Lakos!

Kérjük Önt, hogy segítse városunk szép és tiszta környezetének megóvását, hiszen itt akarunk élni és óvni akarjuk gyermekeink egészséges jövőjét. Támogassa Hódmezővásárhely megújuló hulladékgazdálkodási rendjét, vegyen részt a szelektív gyűjtésben.

Köszönjük!

Készült az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából.

A projekt a Széchenyi 2020 keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a 06-80-931-004 ingyenesen hívható zöld telefonszámon kérhetnek. A projekt honlap címe: www.szelektivhod.hu.

További információ kérhető: Török Anita, sajtóreferens

Elérhetőség (+36-62-530-148, media@hodmezovasarhely.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.