Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Január 22. 16:46, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

"Ilyen ember sok kéne, hogy kizöldelljen vidéki életünk sivataga" - Péczely Attila emlékest a Bessenyeiben

A hódmezővásárhelyi zeneiskola névadójára, a neves népdalgyűjtőre, népzenekutatóra, Péczely Attilára emlékeznek január 23-án 18 órai kezdettel a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Az esten köszöntőt Almási István polgármester, megnyitóbeszédet Vágó János, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója mond.

Péczely Attila (1897-1964) 1926-ban végzett a budapesti Orvosi Egyetemen, tanulmányaival párhuzamosan a Zeneakadémián hallgatta Kodály Zoltán előadásait is, akivel később szoros szakmai és baráti kapcsolatba került. Családjával 1929-ben költözött együtt Hódmezővásárhelyre. Itt orvosként dolgozott, s közben Bartók Béla megbízásából (Csongrád és Zala megyében)gyűjtött népdalokat. Gyűjtőmunkája során az Alföldön közel háromezer, a Dunántúlon mintegy kétezer dallamot jegyzett le. Népzenei kutatói tevékenysége mellett szenvedélyes ásványgyűjtő is volt, orvostudományi tanulmányait külföldi szaklapok is közölték. Péczely doktor aktív szerepet játszott Hódmezővásárhely kulturális életében: zenei ismeretterjesztő előadásokat tartott, fellendítette a hangverseny- és a kóruséletet és ő maga is énekelt. Fontosnak tartotta Kodály és Bartók műveinek népszerűsítését. 1948-ban indoklás nélkül elbocsátották állásából. 1949-től a szegedi Móra Ferenc Múzeum, 1952-től nyugdíjazásáig a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum néprajzosa volt. A hódmezővásárhelyi zeneiskola 1994-ben vette fel a nevét.

A Péczely Attila halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett emlékest január 23-án, pénteken este 6 órakor kezdődik a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében.

Köszöntőt mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, megnyitja Vágó János települési képviselő, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója.

Az orvos, néprajzkutató, népzenegyűjtő munkásságát Nagy Vera néprajzos főmuzeológus és Varga István professor emeritus, a szegedi tanítóképzés egykori vezetője ismerteti. Az esten fellépnek a zeneiskola tanárai és növendékei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére