Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Szeptember 29. 07:15, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - Európának mielőbb dönteni kell!

Illegális bevándorlás - Európának mielőbb dönteni kell!

Európa vezetőinek mielőbb meg kell hozniuk az illegális migráció kezeléséhez szükséges döntéseket - hangsúlyozták az M1 aktuális csatorna hétfő esti Szemtől szemben című műsorában megkérdezett politológusok.

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója és Lánczi Tamás, a Politikai Elemezések Központjának igazgatója egyetértettek abban: a növekvő illegális migrációs nyomásnak az az oka, hogy Európa képtelen dönteni.
Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója azt mondta: az európai vezetők fejben már meghozták a döntést, csak egyelőre mást mondanak, mint amit akarnak. Kifejtette: az európai értékrendet humanitárius megfontolások is alakítják. A sajtóban bemutatott - különösen gyermekeket ábrázoló - képek szolidaritást váltanak ki. Jelenleg épp ezért minden európai vezető egy "sajátos csapdahelyzetben" van. A vezető politikusok nyilatkozataikban meg akarnak felelni egy elvárásnak, ugyanakkor amikor az egyes országok érintetté válnak, "szinte azonnal szembesülnek a helyzet komolyságával" - emelte ki a politológus.

Abban egyetértettek a szakértők, hogy Európa határain kívül kell kezelni a problémát. Novák Zoltán szerint viszont "nem biztos, hogy Európa erre alkalmas", mivel, mint megjegyezte, geopolitikai szempontból Európa "ma nem tényező". A szakértő szerint a föderalizáció során az elmúlt 25-30 évben több döntés vezetett ehhez a helyzethez. Köztük az is, amikor elvetették, hogy közös hadereje legyen az Európai Uniónak. A Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója kitért arra is, az Európai Uniónak nincs stratégiája arra, hogyan kezelje az afrikai, ázsiai térséget.

Lánczi Tamás, a Politikai Elemezések Központjának igazgatója ezzel nem értett egyet. Mint mondta: van európai elképzelés arra, hogy mit kezdjenek az emberekkel a Közel-Keleten. Továbbá arra is, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet, az ISIS-t és a hozzá hasonló más terrorszervezetek "el kell takarítani" Európa területéről.

A politológus a határzár hatékonysága kapcsán úgy vélekedett: egy-két demonstratív akció mind az embercsempészek, mint a migránsok számára azt jelzi, hogy "nincs út Európába". Lánczi Tamás szerint az a probléma, hogy sok ország - köztük Ausztria - sokáig azt játszotta, hogy a migránsprobléma Magyarország problémája. Amikor kiderült, hogy ez nem így van, s az osztrákoknak nemhogy Európát, hanem saját országukat tekintve sincs megoldási javaslatuk, az a magyar miniszterelnöknek adott egy lehetőséget. Lánczi Tamás szerint "ügyes béketeremtő gesztusnak" nevezte Orbán Viktor a múlt heti osztrák tárgyalásán megfogalmazott javaslatait, s nyilatkozatát - melyben többek között azt mondta: Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok "lenáciztak bennünket". Ráadásul Lánczi Tamás szerint ezzel a magyar miniszterelnök "pragmatikusan is előre vitte az ügyeket".

A Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: Európa adós azzal, hogy kimondja: a "befogadás nem az egyetlen módja a segítésnek". A politológus kiemelte: az európai vezetők kezében van a döntés. A baj az, hogy egyelőre ideológiai és egyéb gátak miatt nem képesek megmondani, hogy Európa határait le kell zárni. Márpedig Lánczi Tamás szerint "Európa nem tudja inkorporálni ezt a nagyrészt muszlim vallású tömeget".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.