Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2022. November 30. 11:57, szerda | Helyi
Forrás: Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

Hol készült az „angol” posztó?

Hol készült az „angol” posztó?

Középkori textilgyártásról szóló előadással folytatódik a Tornyai-múzeum régészeti sorozata

Márkavédelmi és minőségbiztosítási okokból alakult ki a 13. század végétől a textilek plombázásának hagyománya, amelyekről Dr. Mordovin Maxim, az ELTE Régészeti Intézetének docense tart előadást november 30-án 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban.

Vajon a hamisításbiztosnak látszó plombák tényleg megakadályozták a minőségi szövetek utánzását? Erről és ennek hódmezővásárhelyi vonatkozásairól – 2019-ben a tram-train nyomvonalán végzett műszeres felderítés során egy 17. századi, átlós szövésű anyag lezárására szolgáló textilplomba töredék került elő ‑ fog szólni a Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozat holnapi előadása.

Mordovin Maxim, a téma szakértője elmondta, hogy az ólomból készült textilbárcák a 14. századra már Európa-szerte használatosak és elterjedtek voltak, azért hogy a gazdaság motorját jelentő textiliparban az egyes városok termékeit egyértelműen be lehessen azonosítani. Ekkor alakult ki a mai értelemben vett márkavédelem, amely abban nyújtott eligazodást, hogy látni lehessen a számtalan, egymáshoz nagyon hasonló textiltípus közötti minőségi különbséget, illetve a különbségek mibenlétét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 24. 07:18, hétfő | Sport

Sallai: Barniért is küzdöttünk

A mérkőzés legjobbjának választott Sallai Roland szerint a magyar labdarúgó-válogatott a súlyos arcsérülést szenvedő Varga Barnabásért is küzdött a skótok ellen drámai küzdelemben 1-0-ra megnyert utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőz

2024. Június 24. 07:15, hétfő | Sport

Óriási küzdelemben, az utolsó utáni pillanatban lőtt góllal nyert a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 101. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Skóciát vasárnap a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban.

2024. Június 24. 07:14, hétfő | Sport

Varga arccsonttörést szenvedett, de stabil az állapota!

A magyar labdarúgó-válogatott középcsatárának, Varga Barnabásnak eltört az arccsontja, ezért valószínűleg órákon belül megműtik, így számára véget ért az Európa-bajnokság.