Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2012. Július 26. 08:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan függ össze az anyatej és az ételallergia?

Hogyan függ össze az anyatej és az ételallergia?

Sokan vitatkoznak azzal az állítással, hogy az anyatej a legjobb a csecsemők számára.

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet is azt ajánlja, hogy a baba hat hónapos koráig szoptassák a csecsemőt, miközben mások szerint ez ételallergiát okozhat - írja az ABC.

A szoptatott csecsemők ugyanis kevésbé hajlamosak a fertőzésekre, s esetükben alacsonyabb a kockázat az elhízásra, valamint a cukorbetegség kialakulására is, életük további szakaszaiban. Ugyanakkor az ételallergia kérdéskörében kevésbé tisztázottak az anyatej jótékony hatásai. Egy időben a szakértők azt javasolták, hogy kizárólag anyatejjel etessék a babákat hat hónapos korukig, ezzel is csökkentve az allergia kialakulásának kockázatát. Azóta azonban ez az ajánlás megváltozott.

Allergia-szakértők most úgy vélik, hogy a szoptatás nem okozza, de nem is akadályozza meg az ételallergia kialakulását. Egy friss tanulmány azonban kimutatta, hogy azok a gyermekek, akiket hat hónapos korukig kizárólag szoptattak, nagyobb veszélynek voltak kitéve a mogyoróallergia kialakulásának.

Nemrégiben azt is kimutatták, hogy azoknál a csecsemőknél, akik az anyatej mellett más táplálékot is kaptak az első hat hónapban, kevésbé alakult ki mogyoróallergia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.