Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Május 03. 10:54, szerda | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Hatalmas bálnákat kaptak lencsevégre az Adrián

Hatalmas bálnákat kaptak lencsevégre az Adrián

Az Adriai-tengeren hatalmas bálnákat filmeztek le a horgászok, a horvátországi Vis sziget közelében.

  • Ezt a gyönyörűséget Vis mellett tapasztaltuk horgászat közben. Drónunk rögzítette a kristálytiszta tengert és a tagolt partvidéket, valamint ezeknek a szelíd óriásoknak a káprázatosságát, természetes élőhelyükön– írta Stefan Torres, a felvétel tulajdonosa a YouTube-on található videó alá.

A gyönyörű állatok egyáltalán nem vették észre, hogy van valaki a közelükben, így természetesen viselkedtek, és szerencsére nem zavarták meg őket. Vélhetően élelmet kerestek, teljes nyugalommal és zavartalanul.

A bálnák számára a legnagyobb veszélyt az ember jelenti. Az emberek által termelt műanyag hulladékot is megeszik, mert azt hiszik, hogy plankton. A hajók zaja megzavarja kommunikációjukat és szaporodásukat, nem beszélve az esetleges ütközésekről, amelyek következtében el is pusztulhatnak – fűzték hozzá.

  • Jónéhány példányt látni az Adrián, ahogy nyugodtan, elégedetten, az emberektől zavartalanul élik az életüket

Az Adrián jellemzően nem látni bálnákat, de tavasszal és nyáron néhány példány fel-felbukkan a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél.

Fotó: Stefan Torres

Horvátországban védett állat a bálna. A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben felhívja a figyelmet, hogy az állatok békések, a helyiek és a turisták ne közelítsék meg őket, ne ingereljék és ne kövessék őket hajókkal. Fotókat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert segíthet a kutatóknak munkájukban, hogy minél többet megtudjanak az Adriai-tengerben úszó nagytestű emlősökről.

(Blue World Institute)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: