Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Május 31. 16:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Háromszáz éves pelikánok a játékdobozban

Háromszáz éves pelikánok a játékdobozban

Előadás Vásárhely legrégebbi épületéről

A hódmezővásárhelyi református ótemplom történetéről tartott előadást szerda délután a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény történésze, Bernátsky Ferenc a múzeum„Kiállítás ÚJ taRtAlommal töltve”című sorozatában.

Hódmezővásárhely legrégebbi, ma is álló épületének 1713-ban kezdték el a kivitelezési munkálatait a korábban sárból és fából épített templom helyén.
A történész szólt arról, hogy a török uralom idején a megszállók nem engedélyezték kőépületek emelését, nehogy onnan támadják meg az oszmán hadakat. Az 1700-as évek elején a város két földesura, gróf Schlick Lipót tábornok és gróf Károlyi Sándor is engedélyezte az építkezést, s két év alatt el is készült a templom tornya.
Ezt követően hosszabb ideig állt az építkezés: ennek oka egy újabb török elleni hadjárat, illetve a két földesúr között kialakult ellentét volt. Végül 1920-ban folytatódott a templom bővítése, 1723-ra elkészült a főhajó, s a város 407 családja további pénzadományokkal járult hozzá a munkálatokhoz, amelyekhez az egyébként katolikus Károlyi gróf is adományozott kétszáz tallért, sőt 1725-ben óraszerkezetet és csengettyűt is biztosított a város református híveinek – utóbbi adományról kapta nevét a Csengettyű köz.

A tizennyolcadik században készült el a templom eredeti faragott és festett faberendezése a papok padjával, a hornyolt képekkel, valamint a szószékkoronával. Utóbbi az ótemplom 2012-es rekonstrukciója előtt Sárospatakon, a reformáció történetét bemutató kiállításban volt látható, s a felújítás során kaphatta vissza a gyülekezet. A szószékkoronát díszítő kompozíció – a két kicsinyét tápláló pelikán – alakjai közül csak az anyamadár volt a sárospataki gyűjteményben. Bernátsky Ferenc elmondta: amikor a Tornyai-múzeum 2012-ben történt felújításakor a látványraktárt alakították ki, a gyűjtemény egyik „játékok” feliratú dobozából nem más került elő, mint a szószékkorona két kis pelikánja. Így ma már mindhárom madár ékesítheti a több mint háromszáz éves szószéket.

A Tornyai János Múzeum decemberben megnyílt várostörténeti állandó kiállításán látható az ótemplom építésének háromdimenziós virtuális modellje, valamint a templom egykori, villámcsapás során megsérült csúcsdísze és az egyházi épület köré épített védfal nyugati kapujának záróköve is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.