Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Június 10. 12:21, kedd | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Hárommillió forintos fejlesztés a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

Hárommillió forintos fejlesztés a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

A 2014. évi holokauszt emlékévhez kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alfa-programjának hárommillió forintos támogatásából újult meg a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely.

A fejlesztés keretében egy modern informatikai eszközökkel ellátott múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítottak ki Magyarország egyetlen vidéki állandó holokauszt kiállításán, melynek segítségével a Vészkorszak oktatásának kihelyezett és hangsúlyos helyszínévé válhat az intézmény. A holokauszt oktatásának új színterét Hegedűs Zoltán települési képviselő és Árva László, az Emlékpont vezetője mutatja be a sajtó képviselőinek június 11-én, szerdán 9 óra 30 perctől a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen.

Tíz évvel ezelőtt, a magyarországi holokauszt hatvanadik évfordulója alkalmából határozott Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlése az erősen lepusztult állapotú zsinagóga felújításáról. A templom mögött, az egykori izraelita elemi népiskola Szeremlei utcai épületében létesült Magyarország első vidéki állandó holokauszt kiállítóhelye, mely kiemelt szerepet tölt be a Vészkorszak oktatásában. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan minden évben tanórákon fogadják az iskolai osztályokat - nem csak Vásárhelyről. A tanulók a kiállítóhelyen látottak segítségével könnyebben tudják feldolgozni a holokauszt szörnyűségeit, a történelemtankönyvekben leírtakon túlmenően közvetlenebbül találkoznak 1944 borzalmaival. A fiatalok húsvér emberek példáján keresztül érzékelhetik, hogy mi az, aminek soha többet nem szabad megtörténnie. A Soá túlélői maguk mondják el azt, „amikor az ember úgy elaljasult, hogy önként kéjjel ölt". A kiállítás emléket állít azon Igaz Embereknek is, akik felemelték hangjukat a bűnök ellen vagy segítő kezet nyújtottak az üldözötteknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatásának keretéből három millió forinttal járult hozzá a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely infrastrukturális felújításához és fejlesztéséhez. Április közepe óta a zsidó szenvedéstörténetet feldolgozó magyar filmekből tartanak filmklubot az Emlékpont munkatársai a megújult kiállító-, foglalkoztató térben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon