Városlista
2021. szeptember 19, vasárnap - Vilhelmina

Hírek

2021. Június 17. 17:14, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Harmadszor indul útjára a Hol vagy, Kajla? program

Harmadszor indul útjára a Hol vagy, Kajla? program

Ma ismét útjára indul a Hol vagy, Kajla? elnevezésű turisztikai program, amellyel az alsó tagozatos diákok fedezhetik fel az ország természeti és kulturális értékeit.

2021. június 16. és augusztus 31. között minden gyermek, aki a jegyvásárlás során felmutatja pecsétgyűjtő Kajla-útlevelét és diákigazolványát, korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain. A könnyebb jegyvásárlás érdekében a MÁV-START bevezeti a díjmentes KajlaBalaton24 napijegyet.

A gyermekek körében rendkívül népszerű Kajla programhoz csatlakozva a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV idén is örömmel várja a gyermekeket és kísérőiket járataikon, amelyekkel bármilyen nyári kiránduláshoz ideális belföldi célpontot elérhetnek. Országszerte több mint 500 helyszínen lehet az útlevélbe pecsétet gyűjteni vagy arra kedvezményt kapni. Június 16-ától augusztus 31-éig a Kajla-útlevéllel rendelkező gyermekek díjmentesen utazhatnak a közlekedési társaságok járatain. A Balaton24 napijegyet váltó kísérő felnőttek számára a könnyebb jegyvásárlási lehetőségek miatt a KAJLA programban utazó gyermek részére a MÁV-START bevezeti a díjmentes KajlaBalaton24 napijegyet. Ezt a napijegyet a Balaton körüli utazások megkönnyítése érdekében, kizárólag a Kajla programban részt vevő gyermekek vehetik igénybe.

Kajla mozdonyA Kajla útlevéllel és diákigazolvánnyal a MÁV-START és a GYSEV vonalain díjmentesen utazó gyermekek maximum két kísérője is 33 százalékos kedvezményre jogosult. A gyermekek díjmentes másodosztályú menetjegyeit pénztárakban, a jegykiadó automatáknál, online és a MÁV applikáción keresztül is meg lehet váltani. A díjmentes menetjegy a MÁV-START Balaton24 és a Balaton72 jegyei mellé is megváltható. A MÁV a programhoz csatlakozva 2019-ben felmatricázott egy nagyteljesítményű TRAXX mozdonyt, a Kajla kutyás festéssel ellátott szerelvénnyel idén is sok helyen találkozhatnak az utasok.

A Kajla útlevéllel rendelkező gyermekek a Volánbusszal is térítésmentesen juthatnak el az ország bármely pontjára, mert az útlevél felmutatásával menetjegyet nem kell váltani, de a feláras országos járatokon a távolsági kiegészítő jegyet meg kell vásárolni a pénztárban vagy a buszsofőrnél. A gyermekekkel együtt utazó kísérők menetjegyüket a társaság hatályos díjszabása és kedvezményrendszere alapján vásárolhatják meg, a kedvezményre való jogosultság megléte esetén kedvezményes menetjegyet, illetve szükség esetén távolsági kiegészítő jegyet. A Kajla-kedvezményt az érintett tanulók június 16. és augusztus 31. között korlátlan alkalommal vehetik igénybe.

A Kajla program keretében minden általános iskolás, alsó tagozatos diákhoz eljutottak a kék színű Kajla útlevelek. Aki valamilyen oknál fogva mégsem kapta meg a tanév elején, az osztályfőnökénél érdeklődhet. Az elveszett vagy megrongálódott útlevél pótlását a szülők itt igényelhetik. A régi, zöld Kajla-útlevél idén nyáron utazáshoz már nem lesz felhasználható.

Fontos tudni a kirándulásra, országjárásra indulóknak, hogy a közösségi közlekedésben a maszk használata nem csak a vonatokon és a buszokon, hanem a zárt állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező.

2020 nyarán, július 1-től augusztus 31-ig több mint harmincnégyezer gyerek utazott Kajla jeggyel. Az őszi szünet idején, október 17-től november 4-ig tartó időszakban pedig több mint hatezer gyerek élt ezzel a lehetőséggel. A járványhelyzet előtt, 2019 nyarán több mint százezer kisiskolás utazott Kajla jeggyel. A Volánbusz a tavalyi őszi szünetben csatlakozott a programhoz, autóbuszjáratain közel nyolcszáz utazás történt a Kajla útlevéllel.

A kampány részleteit a Hol vagy, Kajla? program honlapján a https://kajla.hu weboldalon érheti el az utazóközönség.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 16. 15:38, csütörtök | Helyi

Családi matiné a divat jegyében

Legyen Tiéd a Divat! címmel rendez családi délelőttöt gyerekfoglalkozásokkal a Tornyai János Múzeum az Ó!divat kiállításán szeptember 25-én 10 órai kezdettel.

2021. Szeptember 16. 15:34, csütörtök | Helyi

Első alkalommal köszönti az őszt az alföldi retró hétvége

A már jól ismert balatoni vonalak mellett szeptember 18-án és 19-én Szeged és Békéscsaba között is megcsodálhatók a MÁV-START retró járművei.

2021. Szeptember 16. 15:30, csütörtök | Helyi

Forgalomba állt az első megújult Bzx mellékkocsi

Befejeződött a MÁV Vagon Kft. székesfehérvári műhelyében az első, már a MÁV‑START új dizájn szerinti színekre festett Bzx mellékkocsi fővizsgálata,

2021. Szeptember 16. 15:23, csütörtök | Helyi

Vasútépítő munkagépek érkeztek a MÁV FKG-hoz

A MÁV FKG többek között a vasúttársaság több mint 7000 kilométeres vágányhálózatának karbantartásáért felel, évente a teljes hálózat körülbelül egynegyedén végeznek nagygépes karbantartási, illetve felújítási munkákat.