Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 21. 19:08, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Harcászati napok a lövészeknek

Harcászati napok a lövészeknek

A 62. Lövészzászlóalj raj ellenőrző - felmérő foglalkozást tartott július közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségéhez tartozó gyakorlótéren.

A zászlóalj idei hatodik gyakorlatának a célja az volt, hogy felmérjék a lövész rajok összekovácsoltságát, a rajparancsnokok-, valamint a beosztott állomány gyakorlati felkészültségét. Mindezt a MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer használata tette még élet - és harcszerűbbé, hiszen az egyéni felszerelésre rögzített rendszer jelezte a harci körülmények között elszenvedett sérüléseket, bekövetkezett veszteségeket.

A Dóc - Sándorfalva térségében található helyőrségi gyakorlótéren végrehajtott kiképzési feladaton a zászlóalj egy kisebb létszámú gyakorlatvezető törzse mellett két lövészszázad vett részt, akik a napi 12 órára tervezett feladatok során egymás felméréséhez biztosították az ellenerőt. Az alegységek rajai a döntnököktől megkapott menetvonal vázlat alapján megtervezték a menetet, illetve annak biztosítását a kiinduló ponttól a végpontig. Az előre meghatározott töréspontokat adott szintidőn belül kellett elérni. A rajok a menet során, a különböző töréspontokon harcászati feladatokat kaphattak, amiket azt megelőzően nem ismertek.

Az ellenőrző - felmérő foglalkozás során a rajoknak a különböző harctevékenységek (védelem, támadás, lesállás) ismeretéről kellett számot adni. Továbbá ezek mellett egyéb alapfeladatokat is meg kellett oldaniuk, úgymint sebesültek ellátását, mentőhelikopterek leszállásának biztosítását. A kezdő és a végpontnál körleteket derítettek fel, megszervezték azok elfoglalását, begyakorolták az azokban előforduló veszélyjelzésekre való tevékenységeket.

Ugyanezen körletekben felmérték a rajparancsnokok parancsnoki tevékenységét, a raj célfelderítési és tűzmegfigyelési feladatát, valamint műszaki és vegyivédelmi ismeretét. A felmérések úgy történtek, hogy az adott felmérési pontokon a döntnökök rövid harcászati helyzetbe állítás után, meghatározták az adott foglalkozási helyen végrehajtandó feladatokat, és irányították az alájátszó állományt. A rajok tevékenységét rögtön a feladatok befejezését követően értékelték.

A mintegy tizenkét kilométer hosszúságú menetet, valamint az eközben kapott harcászati feladatokat a rajok átlagosan tizenkét óra alatt teljesítették. A rajparancsnokok elmondása alapján a hőség, valamint az egész napos fizikai igénybevétel tevékenységüket nagymértékben nehezítette, azonban a felmérést megelőző szakkiképzési és rajösszekovácsolási foglalkozásokon tanultakat a nehezítő körülmények ellenére is eredményesen tudták hasznosítani.

Mádai Gábor őrnagy, a zászlóalj parancsnokhelyettese, a gyakorlat vezetőjeként hozzátette: „Célunk volt a gyakorlat tervezése során az is, hogy a monoton, kiszámítható és gyakran unalmas ellenőrző foglalkozásokat a katonák számára érdekesebbé, életszerűbbé tegyük. Sikerült motiválni az állományt a MILES rendszer használatával is, versenyhelyzetet teremtve ezáltal a századok végrehajtó és alájátszó állománya között.”

Ezen gyakorlat végrehajtásával egy időben a zászlóalj törzsének nagyobb része, egy lövész százada, illetve a zászlóalj törzstámogató százada és logisztikai alegysége a „Szentesi Fokos 2014” komplex harcászati gyakorlaton vett részt.

A zászlóalj következő kiképzési ciklusa, a rajok éles lőgyakorlatait követően a szakasz összekovácsolási foglalkozásai és lőgyakorlatai lesznek, amely része a zászlóalj őszi, „Közös Fellépés 2014” elnevezésű gyakorlatra történő felkészülésének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.