Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 29. 19:53, vasárnap | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Harcászat a Tiszán

Harcászat a Tiszán

Komplex harcászati mozzanatot gyakoroltak június végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái.

A gyakorlást megtekintette az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált véderőattasé helyettese Bradley Hocevar alezredes, akit Takács Attila ezredes az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is elkísért. A CULP (Cultural Understanding and Language Proficiency – Kulturális megismerés és nyelvi fejlesztés) program keretében, a vásárhelyi laktanyában tartózkodó amerikai hallgatók is részt vettek a bemutatón. Az amerikai kadétok azért tartózkodnak hazánkban, hogy angol nyelvet tanítsanak a magyar katonáknak, miközben ők megismerkednek Magyarországgal és a Magyar Honvédséggel.

A szentesi vízi gyakorlótéren a 62. Lövészzászlóalj dinamikus bemutatója egy BTR-80-as harcjármű egyéni vízi vezetésével kezdődött, amelyet egy kötelék gyakorlat követett.

A harcászati feladat során a műszaki erőknek fel kellett deríteni a folyónak azt a szakaszát, ahová a műszaki katonák hidat, vagy kompot tudnak telepíteni. A területen ellenállók jelenlétére is számítani lehetett, ezért az elöljáró a folyószakaszon készenléti körletekbe kisebb-nagyobb lövész alegységeket helyezett el.

Először egy harci búvár csoport felderítette a túlsó partszakaszt és biztosítási pozíciót foglalt. Ezt követően a felderítő erők csónakkal átkeltek a túloldalra és elkezdték átvizsgálni a folyó túlsó hídfőállását. A parton dolgozók biztonsága érdekében a katonák egy védelmi sávot hoztak létre és egy búvár elkezdte felmérni a folyómeder tulajdonságait. Nem sokkal később egy ellenséges csoport megtámadta a felderítést végző katonákat, akik azonnal megkezdték az ellenségtől történő elszakadást.

A közeli készenléti körletben állomásozó lövész század a támadást követően biztosítási pozíciót foglalt a folyó innenső oldalán és tüzével biztosította az ott lévő felderítő erők visszavonulását. Egy manőver szakasz a harcjárműveivel azonnal a vízre hajtott és a toronyfegyvereikkel tüzet nyitottak az ellenséges erőkre. Az ellenség aktivitásának megszűnése után a saját erők a túlparton folytatták a felderítő tevékenységet.

A vendégek a harcászati bemutató után PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsival vízre szálltak és a folyóról tekintettek meg egy újabb egyéni vízi vezetési gyakorlatot. A feladat végén a harcjármű - szándékosan - működésképtelenséget jelentett, így a katonák be tudták mutatni a mentő-vontató csoport feladatának ellátását is.

Takács Attila ezredes a dandár katonái által az utóbbi időszakban - külföldön és itthon - végrehajtott gyakorlatokkal kapcsolatban elmondta, hogy látszik a személyi állomány motiváltsága és szakmai hozzáértése. Az altisztek egyre jobban részt vesznek a kiképzési foglalkozások megtervezésében, illetve levezetésében és a katonák a legjobb tudásuk szerint látják el feladataikat. „Az attasé-helyettes és a CULP programban résztvevő állomány elismerését is kivívta a 62. Lövészzászlóalj tevékenysége, ami egyben jó lehetőség volt a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezreddel való együttműködés gyakorlására, amelyet külön köszönök a szentesi katonáknak.”- tette hozzá a parancsnok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.