Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Július 25. 07:56, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Hamarosan zár a Vásárhelyi művészélet kiállítás

Hamarosan zár a Vásárhelyi művészélet kiállítás

Vasárnapig látogatható a nagyszabású tárlat a Tornyai-múzeumban

Utolsó hetére fordult a Tornyai János Múzeum és Kovács Gábor Művészeti Alapítvány Hódmezővásárhely 20. századi képzőművészetét bemutató kiállítása. A Vásárhelyi művészélet 1900-1990 című tárlatot július 29-éig tekinthetik meg a látogatók a dél-alföldi város múzeumában.

A döntően a Tornyai János Múzeum és a hódmezővásárhelyi önkormányzat képzőművészeti gyűjteményéből – kiegészülve a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és számos magángyűjtő műtárgyával ‑ válogató kiállítás nyolc termen és több mint másfélszáz alkotáson keresztül vezeti végig a látogatókat a huszadik század hódmezővásárhelyi képzőművészeti életén.

A tárlat bemutatja az alföldi festészet kibontakozását, az 1900-as évek elején összeálló hódmezővásárhelyi művészcsoport prominens képviselőit (Tornyai Jánost, Rudnay Gyulát, Endre Bélát, Pásztor Jánost), a két világháború közötti vásárhelyi művészeti hatásokat, valamint a mártélyi művésztelep kialakulását. A kurátorok részletesen illusztrálták az 1954-től induló hódmezővásárhelyi tárlatok korszakát: mind a helyi művészek (Kohán György, Kurucz D. István, Németh József, Szalay Ferenc), mind a hazai művészeti szcéna kimagasló ‑ az Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító ‑ alakjainak (Medgyessy Ferenc, Barcsay Jenő, Tóth Menyhért, Somogyi József) emblematikus alkotásait láthatják a művészetkedvelők.

A kiállítászáráshoz könyvakció is társul: a múzeum impozáns képzőművészeti kiadványait, a Koszta József (1861-1949), Barcsay Jenő (1900-1988), Szalay Ferenc (1931-2013) és Németh József (1928-1994) életművét bemutató albumokat e héten fél áron vásárolhatják meg a közgyűjteménybe betérők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: