Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Augusztus 30. 19:47, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Gyermekvasutasokat avattak pénteken

Gyermekvasutasokat avattak pénteken

Pénteken tartották a budapesti Gyermekvasúton a 2020/2021. tanévben tanfolyamot elvégző gyerekek avatási ünnepségét.

A budai hegyekben kanyargó kisvasút idén 73 éve szállítja a kirándulókat, a szolgálatot 10-14 éves kisvasutasok látják el.

Pénteken 160 ifjú gyermekvasutas tett fogadalmat a hűvösvölgyi végállomáson. A tanév alatt ősszel és tavasszal is indult egy-egy négyhónapos tanfolyam, ahol a vasutas szakma alapjaival és a környék nevezetességeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. A tanfolyamok egy része a gyermekek biztonsága és egészsége érdekében online képzés keretében zajlott. Az ifjú vasutasokat Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy folytatódik a vonalon az állomások felújítása: tavaly a hűvösvölgyi végállomás szépülhetett meg, idén tavasszal pedig elkezdődött Csillebérc állomás épületének és biztosító-berendezésének felújítása. A most felavatott gyerekek számára is nagy meglepetés, hogy az 1962-ben épült hűvösvölgyi gyermekvasutas tábor elöregedett faházainak helyére jövő nyárig új kétszintes szállásépületet emelnek, megújulnak a közösségi terek és a környezet is – ezzel szolgálva a gyermekvasutasok hagyományos nyári táborozását. A munkálatok ősszel kezdődhetnek el, az új tábor építését a vasúttársaság saját forrásból valósítja meg.

A Széchenyihegyről induló kisvasút első 3,2 kilométeres szakaszát 1948. július 31-én adták át, majd a hűvösvölgyi végállomásig vezető teljes vonalon 1950. augusztus 19-én indult meg a forgalom. A budapesti Gyermekvasút közel 12 kilométeres hosszával 2015-ben bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világon a leghosszabb olyan vasútvonal, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot 10-14 éves korú gyermekek látják el. A Budai-hegység közkedvelt kirándulóhelyeit összekötő kisvasúton egész évben járnak a vonatok, jelenleg mintegy hatszáz gyerek váltja egymást a szolgálatban.

A kisvonatok munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként indulnak. A menetrendben előre meghirdetett napokon nosztalgiajáratok is forgalomba állnak: ősszel C50-es dízelmozdonnyal és a nosztalgia motorkocsival is találkozhatnak az utasok.

A következő gyermekvasutas tanfolyam október 2-án indul, szeptember elejétől lehet jelentkezni a Gyermekvasút honlapján történő regisztrációval.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.